Datum: 25-09-2023 - 05:33
09
sep
'23
Dagboek Oranjefeesten 2023 vrijdag: Tonknuppelen. (foto's)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Dagboek Oranjefeesten 2023 vrijdag: Tonsjorren en de laatste avond. (foto's + video)

Oranjefeesten van 2023 in Noordwijkerhout zijn vrijdagavond 1 september van start gegaan met de 'Hysterische back to the 80’s DiscoBingoShow' in de kantine van VVSB. De dag erna, zaterdag 2 september, stond in het teken van de Grand Prix motorcross. Op de zonnige zondag 3 september was er de Baggerloop met een recordaantal deelnemers. Op maandagavond 4 september vond de Oranjebridgedrive met 82 bridgers plaats in de grote zaal van Puyckendam....

Op dezelfde avond maar dan op een andere locatie vond bij All American Bowling aan de Langelaan het altijd snel uitverkochte Oranje Bowling Toernooi voor de jeugd en volwassenen plaats. De dinsdag(middag) is traditioneel de dag met de start van de kermis, op dinsdagochtend was daarvoor het al feest in woonzorgcentrum Munnekeweij met de muzikale Oranjeochtend. 

Dinsdagmiddag was er het golfkampioenschap op Landgoed Tespelduyn en bracht burgemeester Wendy Verkleij een bezoek aan de Oranjemiddag voor de gasten van Stichting Met je hart in de Tuinkamer in Munnekeweij. Klik hier voor de foto's en verslag van de dinsdag overdag.

We hebben al een paar mooie, zeer zonnige en gezellige dagen van de Oranjefeesten achter de rug. Op de dinsdagavond was het, zeker wat temperatuur betreft, heel goed toeven op het kermisterrein en in het centrum van het dorp. Het was weer ouderwets gezellig druk.

Op het programma van dinsdagavond stond o.a. een mooi optreden van Muziekvereniging De Harpe Davids in de tuin van de Witte Kerk. En dit jaar bedacht de Oranjevereniging in samenwerking met Toneelvereniging ODI een leuke theater-vossenjacht met een puzzel-speurtocht. Daarna was er een muzikaal Oranjefeessie op de Steeg met Party DJ Petit en zanger Patrick Messemaker. 

We zijn alweer op de woensdag aanbeland, in de ochtend was er een spelletjesochtend op de Regenboogschool en bij de Honingraat (helaas geen foto's mogelijk). De middag startte om 14.00 uur met het schatgraven voor kinderen op het bollenland van de familie Warmenhoven aan de Schippersvaartweg. 

Ook om 14.00 uur ging het wielrennen van start in het centrum van het dorp. Als eerste reden de verschillende jeugdklassen hun wedstrijden en vervolgens was het de beurt voor de 75ste Ronde van Noordwijkerhout voor de grote mannen. Als laatste wielrenwedstrijd werd in samenwerking met Van Dam Rent A Bike voor de tweede keer de Orange Bike Race georganiseerd. 

Woensdagavond werd onder nog steeds warme temperaturen de Oranjeloop voor de jeugd en volwassenen gehouden door het centrum van het dorp en was het daarna weer feest op De Steeg. In de vroege donderdagochtend van 7 september ging om 9.00 uur als eerste het vogelschieten bij de Duinschutters van start met 76 deelnemers. De uitslagen: Schutterskoningin > 1 Anouk v/d Berg, 2 Jeanne van Ark en 3 Kelly Broekhof. Schutterskoning > 1 Jaco van Ark, 2 Jacques Ruigrok en 3 Richard van den Berg. 

Om 10.00 uur startte drie activiteiten bij Puyckendam: sjoelen, biljarten en het oude Noordwijkerhoutse spel klootgooien. (zie nieuwsitem
Op donderdagmiddag heeft de Oranjevereniging Noordwijkerhout weer twee koeien geënthousiasmeerd, om even te schijten voor de mooiste prijzen in de wei aan de Pilarenlaan.

Voor de twaalfde keer werd er, in de vroege ochtend en in het kader van de Oranjefeesten, op donderdag 7 september de viswedstrijd onder zomerse omstandigheden vervist. In de avond was het voor de keer feest van de vier Steegfeesten dit jaar, met heel veel gezellig publiek en optredens van onze eigen zangeres Carin Meiland. Maar ook van de ondertussen al bekende zanger Patrick Messemaker in Kokkerhout en feestzanger Friso. Zij maakten samen met de Noordwijkerhoutse DJ's Mark Klein en Leon Duijndam het Steegfeest compleet. Klik hier voor het nieuwsitem.

Op een vroege en zonovergoten vrijdagochtend van 8 september, was er het populaire Tonknuppelen en dit keer met opnieuw een recordaantal deelnemers op de mooie locatie aan de Pilarenlaan. In 2023 gaat de 'Ron van den Burg Wisselbokaal' naar Annet van Slingerland en zij mag de wisselbokaal, als eerste vrouwelijke winnares, een jaar lang in haar huis laten pronken.

Vrijdagmiddag was het de beurt aan de jeugd van Noordwijkerhout om ervaring op te doen bij het Tonknuppelen, natuurlijk waren de twee banen een beetje aangepast maar er werd toch al flink met de knuppels gegooid. De katjes werden dan ook snel verlost van hun benarde positie in de ton......

Rond de klok van 14.00 uur ging ook het Tonsjorren op De Steeg van start, maar liefst 21 teams (18 mannen en 3 vrouwen teams) hadden zich aangemeld.....tegenover vorig jaar zes! Dat werd dus een lange sportieve middag zo lekker in het zonnetje met een drankje, een hapje en muziek. Zie de foto's in de fotogalerij en een toegestuurde video klik hier.

Van het Tonsjorren gingen we gelijk over in de avond en met een zeer gezellige volle Steeg en natuurlijk met een heerlijke temperatuur was het daar heel goed uit te houden voor de laatste avond. Maar natuurlijk ook op de kermis voor wie daar nog zin in had. Op De Steeg waren er optredens van Patrick Messemaker, Barry Badpak en Party DJ Marco.

En met deze laatste topdag zijn de bijzonder gezellige en hele zonnige Oranjefeesten van 2023 helaas weer ten einde. Met dank aan de Oranjevereniging Noordwijkerhout en zijn vele vrijwilligers voor de organisatie van alle geslaagde activiteiten. We zeggen graag tot volgend jaar!

De volledige uitslagen van alle activiteiten van de Oranjefeesten zullen later nog door de Oranjevereniging Noordwijkerhout bekend worden gemaakt.