Datum: 02-10-2023 - 16:18
08
sep
'23
9 september Open Monumentendag in Noordwijkerhout en De Zilk. (programma)
Geschreven door NoVaTo
Foto's NoVaTo

9 september Open Monumentendag in Noordwijkerhout en De Zilk. (programma)

In Noordwijkerhout en De Zilk zullen op zaterdag 9 september negen locaties hun deuren openen tussen 11:00 en 16:00 uur. Op verschillende locaties zijn activiteiten bij te wonen en tentoonstellingen te bewonderen. Bij alle locaties zijn op de Open Monumentendag boekjes te krijgen met daarin speciaal voor deze dag gemaakte fietsroutes welke u leiden langs verschillende monumenten en bijzondere plekken of online te bekijken > klik hier. In het boekje vindt u ook uitgebreide informatie...


over de verschillende locaties én een prijsvraag! We zien u graag op 9 september!

 
De locaties:
 
Gemeentehuis: Herenweg 4 Noordwijkerhout
In het gemeentehuis in Noordwijkerhout staan vrijwilligers klaar om u te ontvangen, uw vragen te beantwoorden en rondleidingen te geven. Deze rondleiding worden niet ingepland op vaste tijden. U kunt op elk moment aansluiten. 
 
Hoogeveense molen: Leidsevaart 86, Noordwijkerhout
Molenaar Tom Melman is deze dag aanwezig om met u in gesprek te gaan over de prachtige molen. Als geen ander kan de molenaar praten over de kenmerken en geschiedenis van deze achthoekige grondzeiler en de werkzaamheden in en rondom de molen. 
 
St. Victorkerk: Sint Victorlaan 11, Noordwijkerhout 
Vanwege het onttrekken van de erediensten aan de kerk per 1 januari 2024:
* is er een kleine fototentoonstelling te bezichtigen;
* liggen er fotoboeken van het 150 jarig bestaan en een boek van het Catharijne convent;
* kunt u in de ochtend luisteren naar het dameskoor;
* wordt er zowel ‘s morgens als ’s middags op het originele Vollebregtorgel gespeeld;
* worden er liturgische gewaden en verschillende attributen tentoongesteld;
* is de sacristie en een deel van de pastorie te bezichtigen.
 
Witte Kerk: Dorpsstraat 7, Noordwijkerhout
In de Witte Kerk kunt u het werk van Leontine van der Klugt bewonderen. Haar oeuvre bestaat uit vrolijke vazen en sierlijke abstracte en figuratieve schilderijen. Één ding is zeker: de binnenkant van de Witte Kerk zal met het werk van Leontine een stuk kleurrijker worden. Ook zal het Viola da Gamba consort een dagdeel het gebouw vullen met prachtige muziek. De viola da gamba is een snaarinstrument waarmee uiteenlopende muziek kan worden gemaakt. Voor specifieke tijden van de open repetitie kunt u het best het boekje raadplegen. 
 
Rotonde Leeuwenhorst Congrescentrum: Langelaan 3, Noordwijkerhout
In de rotonde van het Leeuwenhorst Congrescentrum stapt u terug in de tijd en wordt u naar de geschiedenis van deze bijzondere locatie meegenomen. 
 
NoVaTo: Zeestraat 3a, Noordwijkerhout
Hoe zag uw wijk er vroeger uit? Zijn de scholen erg veranderd? Welke kleding droegen de mensen vroeger? Deze vragen en meer worden beantwoord in de tentoonstelling ‘Toen en Nu’ die bij NoVaTo te zien is. 
Om 14:00 uur wordt de eerste aflevering van de ‘Verhalentafel’ opgenomen. Samen met ‘ervaringsdeskundigen’ gaat Floor Vink in gesprek over de ontwikkeling van de ploeg en de invloed daarvan op de landbouw. U kunt meeluisteren.  
 
Boerderij Groenewege: Zeestraat 54, Noordwijkerhout
Bent u ook benieuwd naar de geschiedenis van boerderij Groenewege, of juist naar de huidige functie van dit pand en het erf? Bekijk dan de kleine tentoonstelling welke een kijkje in het rijke verleden van deze boerderij geeft, of ga in gesprek met de huidig bewoonster. 
 
Heilig Hart van Jezuskerk: Beeklaan 13, De Zilk
De Heilig Hart van Jezuskerk in De Zilk is een fantastische locatie om even tot rust te komen. Dit is dé plek om te genieten van de architectuur, de prachtige gewelven in het plafond en de kleurrijke gas-in-lood raampartijen of om een kaarsje te branden. 
 
Boerderij Dobbe: Zilkerduinweg 36, De Zilk
Bij de boerderij verzorgt de stichting Oud de Zilck een tentoonstelling met oude foto’s van de boerderij, de familie Dobbe en van bezoeken van kinderen van peuterspeelzaal ‘Zwartsnoetje’. Vrijwilligers van Oud De Zilck gaan graag met u in gesprek over de historie van deze bijzondere plek. Genootschap Oud De Zilck: Open Monumentendag ‘Catharijne Hoeve’.