Datum: 25-09-2023 - 06:10
08
sep
'23
Dagboek Oranjefeesten 2023 donderdag: Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat activiteiten. (foto's vissen en Steegfeest)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON en PR

Dagboek Oranjefeesten 2023 donderdag: Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat activiteiten. (foto's vissen en Steegfeest)

De Oranjefeesten van 2023 in Noordwijkerhout zijn vrijdagavond 1 september van start gegaan met de 'Hysterische back to the 80’s DiscoBingoShow' in de kantine van VVSB. De dag erna, zaterdag 2 september, stond in het teken van de Grand Prix motorcross. Op de zonnige zondag 3 september was er de Baggerloop met een recordaantal deelnemers. Op maandagavond 4 september vond de Oranjebridgedrive met 82 bridgers plaats in de grote zaal van Puyckendam....

Op dezelfde avond maar dan op een andere locatie vond bij All American Bowling aan de Langelaan het altijd snel uitverkochte Oranje Bowling Toernooi voor de jeugd en volwassenen plaats. De dinsdag(middag) is traditioneel de dag met de start van de kermis, op dinsdagochtend was daarvoor het al feest in woonzorgcentrum Munnekeweij met de muzikale Oranjeochtend. 

Dinsdagmiddag was er het golfkampioenschap op Landgoed Tespelduyn en bracht burgemeester Wendy Verkleij een bezoek aan de Oranjemiddag voor de gasten van Stichting Met je hart in de Tuinkamer in Munnekeweij. Klik hier voor de foto's en verslag van de dinsdag overdag.

We hebben al een paar mooie, zeer zonnige en gezellige dagen van de Oranjefeesten achter de rug. Op de dinsdagavond was het, zeker wat temperatuur betreft, heel goed toeven op het kermisterrein en in het centrum van het dorp. Het was weer ouderwets gezellig druk.

Op het programma van dinsdagavond stond o.a. een mooi optreden van Muziekvereniging De Harpe Davids in de tuin van de Witte Kerk. En dit jaar bedacht de Oranjevereniging in samenwerking met Toneelvereniging ODI een leuke theater-vossenjacht met een puzzel-speurtocht. Daarna was er een muzikaal Oranjefeessie op de Steeg met Party DJ Petit en zanger Patrick Messemaker. 

We zijn alweer op de woensdag aanbeland, in de ochtend was er een spelletjesochtend op de Regenboogschool en bij de Honingraat (helaas geen foto's mogelijk). De middag startte om 14.00 uur met het schatgraven voor kinderen op het bollenland van de familie Warmenhoven aan de Schippersvaartweg. 

Ook om 14.00 uur ging het wielrennen van start in het centrum van het dorp. Als eerste reden de verschillende jeugdklassen hun wedstrijden en vervolgens was het de beurt voor de 75ste Ronde van Noordwijkerhout voor de grote mannen. Als laatste wielrenwedstrijd werd in samenwerking met Van Dam Rent A Bike voor de tweede keer de Orange Bike Race georganiseerd. 

Woensdagavond werd onder nog steeds warme temperaturen de Oranjeloop voor de jeugd en volwassenen gehouden door het centrum van het dorp en was het daarna weer feest op De Steeg.

In de vroege donderdagochtend van 7 september ging om 9.00 uur als eerste het vogelschieten bij de Duinschutters van start met 76 deelnemers. De uitslagen: Schutterskoningin > 1 Anouk v/d Berg, 2 Jeanne van Ark en 3 Kelly Broekhof. Schutterskoning > 1 Jaco van Ark, 2 Jacques Ruigrok en 3 Richard van den Berg. 

Om 10.00 uur startte drie activiteiten bij Puyckendam: sjoelen, biljarten en het oude Noordwijkerhoutse spel klootgooien. (zie nieuwsitem
Op donderdagmiddag heeft de Oranjevereniging Noordwijkerhout weer twee koeien geënthousiasmeerd, om even te schijten voor de mooiste prijzen in de wei aan de Pilarenlaan.

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat activiteiten.
Voor de twaalfde keer werd er, in het kader van de Oranjefeesten, op donderdag 7 september de viswedstrijd onder zomerse omstandigheden vervist. Het parcours was, zoals gebruikelijk, uitgezet in de Leidsevaart achter het Keukenhofbos te Lisse. 37 deelnemers, onder wie drie dames en twee jeugdvissers gingen met elkaar de strijd aan om kermiskampioen 2023 te worden.

Vanaf zeven uur kon men bij de wedstrijdcommissie loten voor een plaatsnummer, heel belangrijk want, zoals de meeste vissers zeggen: het plaatsnummer maakt 90% van de vangst uit, want ja als je een nummer loot waar over het algemeen veel vis zwemt, dan is men voor wat de visplaats betreft al in het voordeel.

Iedere visser weet dat in de Leidsevaart veel kleine vis zit, dus diegene die met de “vaste stok” vissen gokken erop dat de grote bonusvissen deze dag niet zullen bijten. Bij de “federvissers” is het juist andersom, die hopen om aan einde van de wedstrijd nog een paar bonusvissen te vangen, zodat deze, de weegschaal na afloop flink doet door slaan.

Om acht uur klonk het beginsignaal en snel werd er zoals van te voren was verwacht over het algemeen kleine vis gevangen. Ondanks dat er een leuke stroming stond wilde de grote vis nog niet echt bijten, dus was het wachten op die ene grote vis die wel trek had in een worm of made, dat “geluk” had Ernst de Kan, die vissend op plaatsnummer 44 wel een aantal mooie brasems wist te vangen en met totaal 7.870 gram de eerste prijs in de wacht sleepte.

Na afloop werden de prijzen namens de Oranjevereniging door Tanja Augustinus uitgereikt, die bestonden uit waardebonnen, welke beschikbaar waren gesteld door Hengelsportzaak W. van der Niet. Alvorens de prijzen werden uitgereikt werden eerst de twee jeugdvissers verrast met een heerlijke zak snoep en een mooie pet met het logo van De Arnoud.

Daarna werd Marian van den Burg die kampioen bij de dames was geworden gehuldigd en ontving zij hiervoor een aandenken en een mooie bos bloemen en een waardebon. Bij de heren werd zoals gezegd Ernst de Kan kampioen en ook hij ontving, naast een waardebon, een aandenken en een bos bloemen.

De tweede prijs was voor Piet ter Veen met 5.700 gram en derde werd Piet Vlag met 4.400 gram. Rest ons namens HSV De Arnoud de Oranjevereniging nog te bedanken voor de prettige samenwerking en Hengelsportzaak W. van der Niet voor de beschikbaar gestelde waardebonnen en de deelnemers voor hun aanwezigheid.

Derde avond van het Steegfeest in Noordwijkerhout.
Alweer de 3e avond van de vier Steegfeesten dit jaar, met heel veel gezellig publiek en optredens van onze eigen zangeres Carin Meiland. Maar ook van de ondertussen al bekende zanger Patrick Messemaker in Kokkerhout en feestzanger Friso. Zij maakten samen met de Noordwijkerhoutse DJ's Mark Klein en Leon Duijndam het Steegfeest compleet. Op naar de finale van vanavond met Patrick Messemaker, DJ Marco en de Leidse Barry Badpak.

De redactie van BON probeert de komende Oranjefeestdagen zoveel mogelijk activiteiten te bezoeken en daar een dagboek met fotoverslag van te plaatsen op BON. 
Voor veel activiteiten geldt, dat de volledige uitslagen later nog zullen volgen.