Datum: 25-09-2023 - 04:35
19
aug
'23
Natuursteen van 300kg teruggeplaatst op nieuw opgemetselde kolom gemeentehuis Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Natuursteen van 300kg teruggeplaatst op nieuw gemetselde kolom gemeentehuis Noordwijkerhout. (foto's)

Het oudste gedeelte van het gemeentehuis van Noordwijkerhout (het voorste deel) dateert uit 1930 en is ontworpen door de architect A.J. Kropholler in samenwerking met ir. A. Siebers. Het werk is in 1929-30 uitgevoerd door aannemer W. Thunissen uit Haarlem. De kunstenaar L. Zijl ontwierp het beeldhouwwerk bij de entree: twee liggende leeuwen, een bloemenverkoopster en een bollenrooier die de bollencultuur symboliseren. De winkelhaakvormige vleugel aan de...

achterzijde dateert uit 1956 en is in dezelfde stijl gebouwd, eveneens naar ontwerp van de architect Kropholler in samenwerking met R.J. Veendorp. Hoewel deze vleugel een harmonieuze en waardevolle aanvulling vormt op het oudste gebouw, valt het vanwege de datering nog buiten de rijksbescherming. De derde meest recent aangebouwde vleugel, waaronder de bibliotheek, is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Al een paar jaar kwam de vierkante stenen kolom op de zijmuur van het zadeldak steeds meer scheef te staan, van het gedeelte uit 1956 aan de kant van de Kleine Schoolstraat. Hierdoor werd er door de gemeente besloten om de stenen kolom te laten vervangen door een nieuw te metselen kolom.

De natuursteen die als afdekking op de kolom geplaatst was werd verwijderd en tijdelijk opgeslagen beneden in de tuin van het gemeentehuis. Men hoefde niet bang te zijn voor diefstal want de natuursteen heeft geschat een gewicht van minimaal 300kg en dat neem je dus niet zomaar mee. 

Na de sloop van de oude stenen kolom uit 1956, werd de afgelopen tijd de nieuwe kolom weer opgemetseld. Na het uitharden, van een paar weken, van het cement werd vrijdag 18 augustus middels een flinke kraan uit Sassenheim de oude 300kg zware natuursteen weer teruggeplaatst. (zie foto's)

Foto 1 gemeentehuis 1930. Foto 2 en 3 aanbouw gemeentehuis 1956.