Datum: 02-10-2023 - 16:36
04
jun
'23
Voorjaarsconcert van Muziekvereniging De Harpe Davids.
Geschreven door De Harpe Davids
Foto's Hans Janssen

De Harp heeft de toekomst.

In een goed bezette en met zonlicht doorzeefde Victorkerk gaf de Christelijke Muziekvereniging De Harpe Davids uit Noordwijkerhout, onder leiding van dirigent Sjaak Verloop, op zondag 4 juni een daverend zomerconcert. De feestelijke, lichte ruimte van deze kerk leende zich prima voor de muziek, al moest er muzikaal iets prijsgegeven worden vanwege de akoestiek. Het blijft jammer dat deze mooie kerk aan het einde van het jaar gesloten gaat worden...

Begrijpelijk, dat wel – maar jammer. Wie weet ligt er een andere toekomst in het verschiet. Er is een goede muziekzaal van te maken, met een paar aanpassingen. Maar nu zaten we er en speelde de Harp de sterren van de hemel. Wie nog dacht dat harmonieorkesten hun langste tijd gehad hebben vergist zich deerlijk. De Harp heeft duidelijk de toekomst.

Dat bleek uit de gekozen muziek (Ouverture to a New Age, Beyond the Horizon), het bleek uit het optreden van het jeugdorkest, het bleek uit het feit dat jeugdige orkestleden zich opmaken voor het HaFaBra-examen A of zelfs B. Natuurlijk werd er omgekeken: de Harp is niet voor niets een van de oudste nog bestaande verenigingen in Noordwijkerhout.

Aan het begin luisterden we naar de fraaie Cantique de Jean Racine van Gabriël Fauré. En even later zette de voorzitter, Bas van der Tang, een jubilaris in het zonnetje: Nettie Rumping is al 25 jaar lid van de Harp, waar ze de hobo bespeelt. Maar sleets en oubollig was het allerminst: swingende muziek, met liefde gespeeld en met vaart en energie gedirigeerd. De Harp heeft laten horen dat er muziek in zit èn dat muziek de toekomst heeft.