Datum: 25-09-2023 - 01:47
01
jun
'23
Natuurgids Moedertje Groen weer van start met zeelessen voor basisscholen. (foto's groep 7 Victorschool)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Natuurgids Moedertje Groen weer van start met zeelessen voor basisscholen. (foto's groep 7 Victorschool)

De natuurgids Moedertje Groen (Tessa Yanover) organiseert voor het 3e jaar in samenwerking met ARK Rewilding Nederland en energiebedrijf Ørsted, weer een reeks van 12 inspirerende zeelessen voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 uit Noordwijk en Noordwijkerhout. De Sint Victorschool uit Noordwijkerhout was dit jaar op donderdag 1 juni (als eerste school van ons dorp) aan de beurt, om de wondere wereld van de zee in te duiken bij het strand van Noordwijk...

De kinderen gaan tijdens de zeelessen op het strand jutten (meest helaas afval) en met een kornet door de branding, om daarna samen te bekijken en te bespreken wat er gevonden is en welke diertjes ze met het net gevangen hebben. De vangst uit zee bestond dit keer uit een krabbetje, garnaaltje, een stuk hout vol met diertjes en een flink aantal kleine visjes.

Het was wel even doorbijten voor de kinderen van de Victorschool in de ochtend (zie foto's), want het water was nog goed koud en er stond een fris windje met maar een klein zonnetje. In de middag was het de beurt aan de 2e groep 7 van deze school.

Tessa vertelt tijdens de zeeles aan de hand van de vragen, van alles over wat zich voordoet en afspeelt in de zee en aan de kust. Zo wordt iedere les anders en geheel afgestemd op wat de kids graag willen weten.

Ook de getijden, het weer en het landschap spelen daarbij een belangrijke rol. Deze eerste zeeles was dan ook weer zeer leerzaam, doordat de kinderen enthousiast waren en van alles wilden weten over de zee.

De zeelessen worden georganiseerd in opdracht van en in samenwerking met ARK Rewilding Nederland en energiebedrijf Ørsted, omdat ze bij elk programma ook iets voor de volgende generatie natuurverdedigers willen doen. 

Met het Noordzeeprogramma richten ze zich op het opnieuw opgang brengen van natuurlijke processen in de zee, nu vooral op schelpdierriffen gericht.

Maar uiteindelijk hopen ze dat er weer een robuust ecosysteem ontstaat dat zichzelf uitbreidt en stabiel wordt doordat er veel soorten in zitten, inclusief kleine en grote roofdieren. En jong geleerd, is oud gedaan.

Op de hoogte blijven van de activiteiten en avonturen van Moedertje Groen en de speciale zeelessen? Kijk op www.moedertjegroen.nl en volg haar ook op Facebook.