Datum: 01-06-2023 - 01:35
19
me
'23
Bomen en heesters wandeling in Noordwijkerhout.
Geschreven door Yvonne Philippo en Carolinda van der linden
Foto's PR

Geslaagde bomenwandeling op Landgoed in den Houte.

Met een leuke nieuwsgierige groep werd er gewandeld langs de Engelse tuin (zie ook BON-foto's) op Landgoed in den Houte, waar de oude beuken zijn ingepakt met jute die de boom beschermt tegen de zon. Met witte Rododendrons op de achtergrond. Wat zal het hier heerlijk wandelen zijn als het in september opengaat. Onderweg komen we een Robinia pseudo Acacia tegen, nu zijn de mini-trosjes van de bloemen te zien en aan de oksel waaruit het blad komt...

is een kleine doorn te voelen. De meidoorn verrast ons met zijn overweldigende witte bloemen en geur. Op een blad van de Lindeboom zien we allemaal roodkleurige staafjes: gallen. Dit is een eitje op een blad waar het blad woekerweefsel maakt om de wond te herstellen.

Bij de boomgaard van de Hafakker treffen we een lid van de vereniging tot behoud en onderhoud Boomgaard Hafakker aan. Deze vereniging zorgt voor het onderhoud van de oude bomen en recentelijk zijn ook nieuwe boompjes aangeplant. Hij vertelt enthousiast over de grote oogst afgelopen jaar, de heerlijke Notarisappel en het onderhoudsplan.

Ze gaan de boomspiegels vrij maken van gras dit geeft ruimte voor bemesting en de grasmaaier kan hierdoor geen schade aanrichten aan de boom. Vol trots laat de kersenboom zijn vruchten al zien.

Er werd stil gestaan bij de nieuwe aanplant: een Alnus Glutinosa oftewel zwarte Els aan de st Bavolaan. Door zijn aparte bladvorm wat lijkt op een eikenblad was hij moeilijk te definiëren. Verder in de laan zijn de bessen van de Olijfwilg te zien verstopt onder het blad, in de nazomer geeft deze struik bijna niet zichtbare bloempjes die een honingzoete geur geven.

Bij het Bavopark wat nu helemaal open is, zien we in onze ogen al een mooie bomenlaan, wat zou dat mooi zijn. Ook een Gleditsia of valse Christusdoorn trekt de aandacht door de grote doornen die hij heeft, deze boom geeft prachtig gele bladeren. Mooi dat deze boom in het beplantingsplan is opgenomen.

Aan het eind laat Herman Doornebal ons weten dat het geld uit de kas van de opgeheven vereniging dorpsbehoud geschonken is aan de Dierenhoeve. Zij gaan het besteden aan nieuwe speciale bomen met naambordjes voor in de Engelse tuin.

Er zijn veel mooie bomen gekapt voor de bouw van de woningen, we hopen dan ook dat de nieuwe bomen de tijd en ruimte krijgen om te groeien en bloeien. En er een variëteit van kleur en grote zal ontstaan.

Mede wandelaars bedankt, wij hebben genoten.
Hartelijke bomengroetjes Herman, Yvonne en Carolinda.