Datum: 01-06-2023 - 00:48
13
me
'23
Bezoek Landgoed Nieuw Leeuwenhorst op Dag van het Kasteel.
Geschreven door Dag van het kasteel
Foto's Redactie BON

Bezoek Landgoed Nieuw Leeuwenhorst op Dag van het Kasteel.

Ben jij ook nieuwsgierig hoe het leven in Zuid-Holland op een buitenplaats, landgoed of in een kasteel er vroeger uitzag? Of wil je weten hoe het er nu aan toe gaat in de prachtige historische landschapstuinen, in die romantische torentjes of grote balzalen? Kom dan op 2e Pinksterdag, maandag 29 mei, naar de Dag van het Kasteel. Pak je kans om dit erfgoed eens van dichtbij te bekijken en kom samen met je familie, vrienden en buurtgenoten...

kennismaken met ons interessante en soms verrassende verleden. Zuid-Holland is rijk aan kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. Deze bevinden zich nagenoeg allemaal op één lijn tussen het Westland en Hillegom.

Buiten deze Landgoederenzone liggen verspreid over de provincie nog een paar landgoederen en buitenplaatsen die meedoen aan de Dag van het Kasteel. Dit jaar kun je in Zuid-Holland meer dan 20 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen bezoeken en deelnemen aan activiteiten.

Wandeling Landgoed Nieuw Leeuwenhorst
Om 14.00 uur en om 15.00 uur kun je meedoen aan de Dijkenburg-wandeling op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, verzorgd door Marca Bultink. Zij loopt de Dijkenburgroute (1,5 km) en vertelt onderweg over de geschiedenis van de buitenplaats Dijkenburg, over de spiegelvijver en koepelberg, maar ook over het landgoed Nieuw Leeuwenhorst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vooraf opgeven is vereist via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag je voorkeur aangeven: 14.00 of 15.00 uur.

Fietsroutes
De auto laten staan en liever op de fiets een rondje maken? Speciaal voor de Dag van het Kasteel hebben we in Zuid-Holland een aantal mooie fietsroutes uitgezet. Daarbij kom je niet alleen langs een aantal leuke kastelen en buitenplaatsen, maar deze voeren je ook door het afwisselende Zuid-Hollandse landschap van onder meer het Nationaal Park Hollands Duinen. 

Meer informatie over de deelnemers, activiteiten en fietsroutes tijdens de 'Dag van het Kasteel' vind je hier https://dagvanhetkasteel-zh.nl

Erfgoedlijn landgoederenzone
De provincie Zuid-Holland draagt haar kastelen, buitenplaatsen en landgoederen een warm hart toe. Binnen de erfgoedlijn Landgoederenzone wordt jaarlijks aan vele projecten subsidie verstrekt voor behoud, restauratie en beleefbaarheid van dit unieke erfgoed. Ook worden expertise en ervaringen gedeeld om dit erfgoed zo goed mogelijk voor nu en voor toekomstige generaties te behouden.

Deze landgoederenzone, ook Hollands Buiten genoemd, ligt grotendeels in ons Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied doet al eeuwen dienst als de groene longen van de overvolle randstad. Een mooi gebied om te recreëren, te wonen en kleinschalig te ondernemen.