Datum: 02-06-2023 - 20:50
23
mrt
'23
Negen schoolbesturen organiseren open dag voor nieuwe collega's in het onderwijs.
Geschreven door Schoolbesturen Duin- en Bollenstreek
Foto's Redactie BON

Ruim 60 bezoekers tijdens open dag over werken in het onderwijs.

Op 22 maart kon iedereen, met of zonder PABO-diploma, basisscholen in het regulier of speciaal onderwijs bezoeken om kennis te maken met het vak Leerkracht of überhaupt met werken in het onderwijs. De open dag is een gezamenlijk initiatief van 9 schoolbesturen in de Duin- en Bollenstreek. Ruim 60 geïnteresseerden hebben in totaal 99 bezoeken afgelegd op 32 verschillende scholen. Enthousiaste mensen, inspirerende verhalen..

en zelfs al concrete afspraken. Een mooi resultaat van de uitgebreide campagne ‘Kies voor het onderwijs’.

In gesprek op een laagdrempelige manier
Geïnteresseerden konden vandaag een kijkje nemen in de klas, genieten van de kinderen en vragen stellen aan de medewerkers op school. “Bij sommigen van hen is er sprake van een slapende bevoegdheid”, vertelt Omar Ramadan, voorzitter stuurgroep RAP (Regionale Aanpak Personeelstekort) en College van Bestuur Sophia Scholen. “Zij hebben wel degelijk een PABO-diploma op zak, maar hebben het onderwijs om welke reden dan ook vervroegd verlaten.

Als het dan toch begint te kriebelen, is deze open dag een uitgelezen kans om te onderzoeken hoe het onderwijs er vandaag de dag aan toe gaat. Wellicht past het vak hen nu beter en kunnen zij opnieuw aan de slag als leerkracht.” Ook waren er mensen die nog geen onderwijsbevoegdheid hebben behaald. Zij mogen zelf eerst de schoolbanken in. Voor een passende opleiding kunnen zij onder andere terecht bij de Hogeschool Leiden, in een aantal situaties (deels) bekostigd door het onderwijsbestuur.

Gezamenlijk initiatief
“Het lerarentekort wordt ook in onze regio nijpend en we zijn naarstig op zoek naar leerkrachten die onze teams nu of in de toekomst kunnen versterken”, vervolgt Ramadan. “We doen er dan ook alles aan om mensen te enthousiasmeren voor dit prachtige vak.

Vandaag hebben de scholen hun deuren opengezet, maar op andere dagen zijn geïnteresseerden uiteraard ook gewoon welkom. Eén belletje is genoeg om eens van gedachten te wisselen en de mogelijkheden te bespreken.”

Onderwijsbesturen die onderdeel uitmaken van de stuurgroep RAP zijn Sophia Scholen (o.a. in Noordwijkerhout en De Zilk), OBO Duin- en Bollenstreek (o.a. in Noordwijkerhout) , Aloysius, PCBO Rijnsburg, Prohles, De Noordwijkse School, Stichting Ithaka, STJB en VVCOTV.