Datum: 02-06-2023 - 20:34
23
mrt
'23
Moederdag-actie bij Tulip Experience Amsterdam op de Delfweg in Noordwijkerhout.
Geschreven door 1 Tulip Exp. Amst. / vanaf foto 2 BON
Foto's Redactie BON

Onthulling schilderijen 'Ode aan het Bloemencorso' bij start nieuw seizoen Tulip Experience Amsterdam. (foto's)

Op woensdag 22 maart opende burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen, het nieuwe seizoen van Tulip Experience Amsterdam aan de Delfweg in Noordwijkerhout. De burgemeester onthulde samen met wethouder Marlies Volten (Teylingen) en Sylvia en Simon Pennings van Tulip Experience Amsterdam, het tweede en derde schilderij in de serie ‘Ode aan het Bloemencorso Bollenstreek’ van kunstenaar Simon Balyon...

Het eerste deel (1947-1956) werd in 2022 al onthuld. Een prachtig schilderij van het eerste Bloemencorso, rijdend over de boulevard van het historische zeedorp Noordwijk. Uiteraard ontbreek de allereerste Bloemencorsowagen 'de Walvis' van de Hillegomse teler Willem Warmenhoven niet op dit grote schilderij.

Het tweede deel van dit 9-luik is het schilderij van Voorhout in de periode 1957 - 1966. Na de derde onthulling zie je op dit schilderij dat de Bloemencorso door Sassenheim rijdt in de jaren 1967 - 1976. Op elk van de schilderijen worden er van ieder jaar corsowagens getoond.

Maar ook markante gebouwen (soms helaas al afgebroken) uit de tot nu toe drie Bollenstreek plaatsen zijn op de schilderijen te bewonderen. Tot 2030 zal er ieder jaar een volgend paneel onthuld worden tijdens de seizoensopening van Tulip Experience Amsterdam.

Tulip Experience Amsterdam is onderdeel van een authentiek Bollenbedrijf, W.A.M. Pennings. Een familiebedrijf dat in 1951 is opgericht door Wim Pennings die nog steeds actief is binnen het bedrijf. Zoon Simon heeft hem in 1985 opgevolgd. Bij Tulip Experience Amsterdam helpt de hele familie actief mee in het bedrijf! Kleindochter Sylvia runt de Tulip Experience samen met vader Simon en moeder Hetty. Ook kleindochters Sophie, Lucy en Alice helpen veel mee, én zelfs achterkleindochter Lola!

Eind 2019 is Tulip Experience Amsterdam opgezet, mede door het toenemende toerisme in de Bollenstreek en de samenhangende druk op de bollenvelden. Tulpen zijn altijd de specialiteit geweest van de kwekerij en met 450 verschillende soorten die er gekweekt worden, delen we de kennis over de tulpenteelt graag met onze bezoekers. Met onze Experience vertellen we het verhaal achter de tulp én bieden we bezoekers de mogelijkheid om geweldige foto’s te maken zonder de kostbare velden in de bollenstreek te beschadigen.

Missie
Het toenemende toerisme in de Bollenstreek en de huidige ‘selfiecultuur’ hebben de afgelopen jaren zijn weerslag gehad op de kostbare tulpenvelden. Bezoekers aan de streek dwalen vaak zorgeloos door de velden, op zoek naar het mooiste plaatje. Zij zijn zich vaak onbewust van het feit dat de velden voor productie bedoeld zijn en worden vernield wanneer er over paden wordt gesprongen, of zelfs dwars door de velden wordt gelopen.

Wij willen bezoekers hierover informeren én de mogelijkheid bieden om het perfecte plaatje te schieten zonder daarmee tulpengewassen te beschadigen. Onze grote selfie-/showtuin biedt eindeloze mogelijkheden om prachtige foto’s te schieten tussen honderdduizenden tulpen, of vanaf één van de bijzondere fotopunten.

Het is onze missie en passie om kennis over de tulpenteelt te delen in de vorm van een unieke belevenis. Met een combinatie tussen educatie én beleving vergroot Tulip Experience Amsterdam de kennis over Nederlands grootste icoon. Want wij zijn trots op het bollenkwekersvak, de Bollenstreek en de tulp!

Openingstijden
Tulip Experience Amsterdam gaat vrijdag 24 maart officieel open voor het publiek. De tentoonstelling en showtuin is tot en met zondag 14 mei geopend en zeven dagen per week te bezichtigen van 09.00 tot 18.00 uur.

Toegangskaarten zijn online te boeken. De entree voor een volwassene bedraagt 9,50 euro. Dat is inclusief een bosje tulpen dat de bezoeker zelf mag plukken in de indoor pluktuin.

Graag tot ziens bij Tulip Experience Amsterdam (klik hier voor meer info) en 'Ontdek de magie van de tulp' op de Delfweg 37 in Noordwijkerhout.