Datum: 31-03-2023 - 06:36
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!
Klik hier voor alle (weekend)acties!

 

18
mrt
'23
Wereldwinkel Noordwijkerhout bestaat 30 jaar.
Geschreven door Wereldwinkel Noordwijkerhout
Foto's Wereldwinkel Noordwijkerhout

Wereldwinkel Noordwijkerhout bestaat 30 jaar.

Het is een bijzonder jaar 2023 voor Wereldwinkel Noordwijkerhout. Het is namelijk 30 jaar geleden dat de winkel voor fairtrade cadeauartikelen en levensmiddelen werd opgericht. Wereldwinkels werken aan een eerlijker verdeling van welvaart in de wereld. Met minder armoede, honger en ongelijkheid. Fairtrade of eerlijke handel is transparant en berust op duurzame relaties met de makers van de producten. Zij krijgen een eerlijke prijs...

zodat ze kunnen investeren in verbetering van hun bestaan, hun gemeenschap en de toekomst van hun kinderen. In 1993 begon een kleine groep vrijwilligers met een kraampje op het Marktplein. Als snel werd een winkelwagen aangeschaft. Deze was iedere zaterdag te vinden op haar vaste plaats bij de Witte Kerk. Daarna vond de Wereldwinkel een vast onderkomen op respectievelijk twee locaties.

Sinds 2014 is de Wereldwinkel gevestigd in een ruim pand aan Dorpsstraat 44 en is de groep vrijwilligers gegroeid tot meer dan dertig personen. Onder voorzitterschap van Marie-José Fles heeft de winkel vorig jaar een make-over ondergaan. Met het motto “Ik geef jou de wereld kado” is de Wereldwinkel voorzien van een nieuwe eigentijdse uitstraling. Hierbij is bewust ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

Onder de titel ‘Feest: Fairtrade én duurzaam’ viert Wereldwinkel Noordwijkerhout haar 30-jarig jubileum op 23 april. Alle Noordwijkers, Noordwijkerhouters en de Zilkers worden uitgenodigd om gratis dit evenement te vieren in theater de Muze vanaf 13.30 uur. Vooraf reserveren is noodzakelijk, zie hiervoor de website. Er is een gevarieerd programma samengesteld bestaande uit film, muziek, workshops en informatieve stands. Maar bovenal is er veel ruimte voor ontmoeting en samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. (zie flyer in fotogalerij)

In de film Bigger than us van Flore Vasseur, reist de twintigjarige Melati de wereld rond, op zoek naar medestrijders. Leeftijdgenoten die misschien het nieuws niet halen, maar wel levens veranderen en soms zelfs redden. In Griekenland, Malawi, Libanon, Brazilië, Oeganda en de Verenigde Staten ontmoet Melati jongeren die soms met gevaar voor eigen leven proberen de fouten van de generaties voor hen te repareren. Waar halen ze de kracht vandaan? Wat drijft hen?

De betrokkenheid van jonge mensen bij zaken als klimaatverandering en duurzaamheid is heel hoopvol. Het werk van de Wereldwinkel sluit hier naadloos op aan. Veel jongeren weten de weg dan ook te vinden naar de Wereldwinkel. Niet alleen voor het assortiment waarbij fairtrade en duurzaamheid centraal staan, maar ook om zelf mee te helpen, bijvoorbeeld door middel van een maatschappelijke stage.

Wereldwinkel Noordwijkerhout is al dertig jaar een begrip en toont aan met de viering van haar jubileum nog niets aan actualiteit te hebben ingeboet. Zie de website voor meer informatie over de Wereldwinkel Noordwijkerhout.