Datum: 30-03-2023 - 12:56
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!

 

11
mrt
'23
Lezers schrijven: 'Noordwijkerhout van de kaart'.
Geschreven door Natacha Hulsebosch
Foto's Redactie BON

Lezers schrijven: 'Noordwijkerhout van de kaart'.

In de rubriek 'Lezers schrijven' kunnen inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk hun mening geven over gebeurtenissen in ons dorp. Het plaatsen van een ingezonden item betekent niet, dat de redactie van BON de inhoud ervan onderschrijft. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden items in te korten of niet te plaatsen en daarover kan niet worden gecorrespondeerd. U kunt uw item voor...

'Lezers schrijven' mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geachte lezer, 

'Ik vind nog steeds dat Noordwijkerhout niet goed op de kaart staat', schrijf ik onder een Facebook-postje over een geslaagd nieuw merk dat de kernen met elkaar verbind, dan krijg ik een hoop reacties, en zijn er blijkbaar meerdere Noordwijkerhouters die reageren of me appen. Of ik dit als open brief wil mailen. Natuurlijk, want ik hou van Noordwijkerhout. Het is echt ons durrepie.

Het nieuwe merk dat blijkbaar de kernen, ik noem het dorpen, van Noordwijk verbindt vind ik echt tekort schieten. De gemeente hangt een witte vlag op met het blauwe logo. Daarnaast hangt een witte vlag Noordwijk. Hartverwarmend Noordwijk. Ook worden er kanaalplaatjes in het dorp opgehangen voor de schöne Duitse toeristen, met natuurlijk het woord: Noordwijk.

Als je deze toerist vraagt waar hij is dan zal hij niet in Noordwijkerhout zeggen, want dat kan hij nergens terug vinden. Mij is vorig jaar wel eens gevraagd door een Duitser (nota bene vlak voor ons gemeentehuis) waar Noordwijkerhout was! Ha, ha, ha, daar heb ik toen al een opmerking over gemaakt naar de mensen die er verstand van hebben! Je kunt ons geen Noordwijkers noemen, blijf ik altijd maar herhalen!

We zijn wel inwoners van de gemeente Noordwijk. Een vlag met alleen Noordwijk erop klopt dan niet. We zijn toch echt Noordwijkerhout, zoals Voorhout ook geen Teylingen heet, maar onder de gemeente Teylingen valt. (Drie jaar geleden had ik al een overzichtje gemaakt over de communicatieve lijnen in de dorpen, zie PDF, want toen stoorde me dit al.)

Ons Noordwijkerhout is van de kaart verdwenen. De kleurige vlaggen worden saaie witte vlaggen. De gemeente zet tenminste nog Noordwijk-Noordwijkhout en De Zilk op de vuilniswagens. Helaas niet op de vlaggen, waar het ook best wel bij kan, zeker als je het in Noordwijkerhout of De Zilk ophangt.

Wat is het bezwaar om het woord Noordwijkerhout op een vlag te zetten en daaronder dan: gemeente Noordwijk. Of gemeente Noordwijk en dan de drie dorpen noemen. Het kan zo simpel. Ik begrijp niets van deze communicatie en vind het onkundig. Zeker naar onze inwoners toe. Die marketing budgetten zijn niet mis, en wat een kleine moeite om het woord Noordwijkerhout gewoon op een vlag (erbij) te zetten.

En al die mensen die zo hard hun best deden voor ons eigen dorp werden langzaam aan de kant geschoven. Echt jammer. Ja, ik begrijp de naam merknaam Noordwijk heel goed. Zeker wel, dat is me 100 keer uitgelegd. Maar doe lekker in je postjes naar toeristen toe Noordwijk noemen, maar ik mag toch hopen dat in de postjes naar je inwoners toe wel gewoon de dorpsnaam genoemd mag worden.

Er wonen mensen aan de Kerkstraat in Noordwijk en in Noordwijkerhout. Ik bedoel maar, dat kan je niet allemaal Noordwijk noemen, dat is verwarrend. Maak het gewoon helder. Het hoeft niet groot, maar we moeten toch zeker wel genoemd worden en vindbaar zijn.

Ik ga weer terug naar het allereerste begin, deze samensmelting van de gemeente zou enkel op bestuurlijk gebied plaatsvinden!! Om de kosten te drukken! Meer niet. Op marketinggebied zie ik een onbalans, veelal Noordwijk, i.p.v. de gemeente Noordwijk, en weinig Noordwijkerhout of De Zilk.

Ik zie de Sint-optocht genoemd, maar weer in Noordwijk, niet in de andere dorpen. Als ik het meld (twee jaar terug), dan wordt het zeker aangepast, maar moet ik dit elk jaar melden? Kijk eens hoe weinig Noordwijkerhout genoemd word, laat staan De Zilk. Het is voor Noordwijkerhout armzalig geworden. Doe hier eens onderzoek naar.

Ik ben dan ook benieuwd hoe zit het met de budgetten qua marketing voor Noordwijkerhout? Wie doet Noordwijkerhout nu goed vermarkten? Ik mag hopen dat de nieuwe ster aan het firmament, het carnaval en de bloembollen omarmt en dat Noordwijkerhout weer kleuriger op de kaart mag komen.

Waarom eigenlijk ook door een bureau in Amsterdam? Er zijn hier geweldige ontwerpers in onze gemeente die die klus hier ook kunnen klaren, waarschijnlijk voor veel minder, die wel veel meer feeling hebben met onze hele gemeente.

Of is het tijd om Noordwijkerhout Marketing te beginnen, met de mensen die al jarenlang Noordwijkerhout op de kaart zetten.

Natacha Hulsebosch