Datum: 30-03-2023 - 16:31
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!

 

23
feb
'23
Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.
Geschreven door Arriva
Foto's Arriva

Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.

Vandaag hebben stichting Trees for All en Arriva 100 grote laanbomen geplant op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote monumentale bomen bij elkaar plant. Arriva draagt bij aan het planten van bomen via het programma Samen voor Groen. Samen voor Groen is in 2016 gestart, en met succes: eind 2022 zijn al ruim 53.300 bomen geplant in binnen-en buitenland door Arriva en haar reizigers via Trees for All...

Hiervan zijn er bijna 3.000 in de regio Zuid-Holland geplant.

De Groene Lijn
Arriva heeft sinds 2021 de zogenoemde Groene Lijn (buslijn 90 Leiden – Lisse). “De Groene Lijn is onze proeftuin als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Zo rijden alle bussen op de Groene lijn op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Met de inzet van HVO bussen reduceren we de uitstoot van fossiele CO2 met zo’n 90%. Ook hebben we een proef gedaan met waterarm wassen van twee bussen.

Een 'polish' zorgt ervoor dat er minder vuil hecht aan de bus. Op jaarbasis bespaart Arriva hiermee zo’n 33.235 liter water per bus. Met waterarm wassen wordt slechts 1,5 liter verbruikt per bus. Met grote en kleine stappen bewegen we naar ons doel om in 2025 CO2 neutraal te zijn”, aldus Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Arriva Zuid-Holland Noord.

Laanbomen
Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote laanbomen in een laan plant. Dit zijn grote, monumentale bomen die samen een nieuwe lange laan vormen. “Meestal planten wij jongere bomen voor een nieuw bos, stedelijk groen of landschapselementen. Onze partner Stichting Zuid-Hollands Landschap kon deze grote bomen goed gebruiken voor de realisatie van een bomenlaan.

En Arriva wilde graag bomen doneren op de route van hun Groene Lijn. Zo ontstond dit gezamenlijke initiatief”, zegt Frans van Zijderveld, manager bos bij Trees for All. De laanbomen hebben nu al een stamomtrek van 25-35 cm, forse exemplaren van zo’n drie meter hoog die de nieuwe laan direct vorm en allure geven. “De laan voegt een nieuwe laag aan het landgoed en het landschap toe.

Dat past bij de wensen vanuit de maatschappij om landschappen sterker en mooier te maken. De laanbomen dragen bij aan een beter klimaat doordat ze CO2 opslaan. Ze trekken allerlei planten en dieren aan, zoals vleermuizen, vogels en insecten. Zo vergroten ze de biodiversiteit. Tot slot dragen ze een steentje bij aan gezonde leefomstandigheden, zoals zuurstof, water en schone lucht.”

Landschapsallure terug van weggeweest
Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is eigendom van Stichting het Zuid-Hollands Landschap en heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Naast het terugbrengen van het cultuurhistorische en romantische karakter is er een centrale parkeerplaats, een klim- en klauterbos, een vogelkijkscherm en de aanplant van bomen gerealiseerd. Als afsluiting van dit herstelproject zijn vandaag 100 grote bomen in een laan op het landgoed geplant.

Bomen, meer dan een stam met takken
Bastiaan Bot van Stichting het Zuid-Hollands Landschap is blij met de steun voor het project. “Dankzij verschillende subsidies én de donatie van Trees for All kunnen we alle onderdelen van het landgoedherstel realiseren. Het landgoed is zo uitstekend uitgerust voor de toekomst en dat is goed nieuws voor alle planten, dieren én bezoekers.”

Het landgoed is openbaar toegankelijk, start je wandeling vanaf de grote parkeerplaats, ter hoogte van Gooweg 36, Noordwijkerhout. Of reis met de Groene lijn (lijn 90) van Arriva naar de bushalte Nieuw Leeuwenhorst. Vanaf de halte is het ongeveer 2 minuten lopen naar het landgoed. 

Fotobijschrift
Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Zuid-Holland Noord van Arriva, Bastiaan Bot van Stichting van Zuid-Hollands Landschap en Frans van Zijderveld, Programmamanager Bos Nederland van Trees for All, leggen de laatste hand aan de realisatie van de nieuwe bomenlaan op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.