Datum: 23-03-2023 - 20:56
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!
Klik hier voor alle (weekend)acties!

 

26
feb
'23
Woningen 'Beschut Wonen' wijk maken na 40 jaar plaats voor nieuwbouw. (update foto's sloop 14-2-2023)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Woningen 'Beschut Wonen' wijk maken na 40 jaar plaats voor nieuwbouw. (update foto's sloop 26-2-2023)

GGZ Rivierduinen gaf in 2021 aan dat de helft van de nog 36 aanwezige cliënten in Noordwijkerhout zouden gaan verhuizen naar Katwijk. De cliënten woonden op dat moment nog in de locatie van GGZ Rivierduinen Beschermd Wonen, beter bekend als de Beschut Wonen wijk van Sint Bavo. De andere helft van de cliënten bleven er nog wonen. Zij verhuisden begin 2022 naar een...

nieuwbouwcomplex met 42 appartementen (genaamd Sint Bavo) aan de andere kant van de Anemoonweg (nu Stuifduin) waar het voormalige CAT-gebouw van de Sint Bavo heeft gestaan. De woningen in de wijk Beschut Wonen werden daarna tot begin 2023 tijdelijk verhuurt, de woningen aan alleen de Irisstraat zijn dat nu nog steeds.

Begin februari 2023 is een start gemaakt met de sloop van de woningen aan de Tulpstraat en Fresiahof, zij moeten plaats gaan maken voor de bouw van de 32 nieuwbouwwoningen van deelplan De Lanen 4 op Landgoed in den Houte

40 jaar wijk 'Beschut Wonen' Sint Bavo.
De wijk 'Beschut Wonen' van de toenmalige Psychiatrisch centrum Sint Bavo werd gebouwd in 1981 en de 40 woningen zijn opgeleverd in 1982/83. In de jaren daarvoor vonden er al grote veranderingen plaats in denkbeelden over de huisvesting van psychiatrische patiënten. Men stapte af van de grote gebouwen waar 60 tot 100 mensen samenwoonden in een paviljoen.

De chronische patiënten gingen na oplevering in groepjes van vijf in één van de 32 woningen, met een eigen kamer en een gezamenlijke woonkamer, samenleven. Daarnaast kwamen er acht woningen voor tweepersoonshuishoudens. Iedere woning kreeg zijn eigen begeleider, in de wijk kwamen o.a. ook een buurtwinkeltje, hobby/klussenruimte, een gezondheidscentrum en met eigen buurthuis/café Het Zwaantje.

Na 40 jaar kwam daar met de verhuizing van de laatste cliënten begin 2022 een einde aan. Wat overblijft zijn de foto's en verhalen die een stukje geschiedenis weer geven van de 'Beschut Wonen' wijk van de oude Bavo. Klik hier voor de oude foto's en kantenartikelen.

Update 26-02-2023
In de week van voor 26 februari 2023 is het grootste gedeelte van Beschut Wonen uiteindelijk gesloopt en kan men vervolgens starten met de bouw van deelplan Lanen 4 van Landgoed in den Houte.