31
jan
'23
ISD Bollenstreek waarschuwt voor personeelstekort bij zorgaanbieders.
Geschreven door ISD Bollenstreek
Foto's Redactie BON

ISD Bollenstreek waarschuwt voor personeelstekort bij zorgaanbieders.

In opdracht van de Bollenstreek-gemeenteraden heeft de ISD Bollenstreek in 2022 gekeken, hoe de zorguitgaven beheersbaar gehouden kunnen worden. In het eerste kwartaal van 2023 stuurt men de gemeenteraden een formeel voorstel. Los van de discussie over de zorguitgaven, speelt net als bij meer organisaties ook het personeelsprobleem bij zorgaanbieders 'Hulp bij het huishouden'....

In de praktijk lukt het helaas niet om iedereen de gewenste 'Hulp bij het huishouden' te leveren. Dat is een landelijk probleem en speelt niet alleen in onze regio. Dit is ook bij het Rijk bekend. Dat is de reden dat we als de ISD Bollenstreek alle klanten die 'Hulp bij het huishouden' toegekend hebben gekregen bijgaande brief gaan sturen. 

Het uitgangspunt is natuurlijk dat de noodzakelijke zorg geleverd blijft worden. Een mogelijke aanpassing van de frequentie van de 'Hulp bij het huishouden' is op vrijwillige basis en is geen verplichting. En daarnaast alleen bij die klanten waar dit ook voor mogelijk is. 

Brief ISD Bollenstreek 27-01-2023 aan klanten: Hulp bij het huishouden en personeelstekort.

Aan u is via de ISD Bollenstreek 'Hulp bij het huishouden' toegekend. De zorgaanbieders hebben te maken met een personeelstekort. Daardoor is het helaas niet mogelijk om iedereen die hulp nodig heeft deze hulp (snel) te geven. In overleg met de zorgaanbieders hebben we gekeken naar mogelijke oplossingen. Daarover gaat deze brief.

Personeelstekort zorgaanbieders
Op dit moment is er in Nederland bij veel bedrijven/organisaties een personeelstekort. Dit speelt helaas ook bij de zorgaanbieders voor Hulp bij het huishouden. De verwachting is dat dit personeelstekort op korte termijn niet is opgelost. Dat is de reden waarom wij samen met de zorgaanbieders in gesprek zijn gegaan. We hebben besproken hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen die Hulp bij het huishouden echt nodig heeft dat ook krijgt en hoe we dit anders kunnen doen. Hiervoor vragen wij ook uw begrip en medewerking.

Wat kan dit voor u betekenen?
Het tekort aan medewerkers bij de zorgaanbieders kan een aantal gevolgen hebben. De mogelijke gevolgen kunnen zijn:

* U staat een langere tijd op de wachtlijst voordat er een hulp beschikbaar is. 
* U hebt alleen hulp en deze is gestopt/gaat stoppen.
* Uw zorgaanbieder kan contact met u opnemen om te bespreken of twee keer per maand hulp bij het huishouden voor u mogelijk is en welke taken dan gedaan worden.
* Als uw indicatie huishoudelijke hulp afloopt, kijken wij naar de noodzakelijkheid van een nieuwe indicatie.
* Uw zorgaanbieder vraagt of de Hulp bij het huishouden op een andere dag of tijd mogelijk is.
* Door het personeelstekort is het niet mogelijk om aan alle wensen voor dag en tijd te voldoen.

Het kan ook zijn dat uw huidige indicatie voor Hulp bij het huishouden ongewijzigd blijft.

Meer inwoners helpen
Door bij inwoners waar dat mogelijk is twee keer per maand hulp te bieden (in plaats van het uitgangspunt iedere week) kan uw zorgaanbieder zoveel mogelijk inwoners die dat nodig hebben 'Hulp bij het huishouden' bieden.

Wat als uw zorgaanbieder contact opneemt?
Vraagt uw zorgaanbieder of twee keer per maand Hulp bij het huishouden voor u mogelijk is?
* Dan kunt u aangeven of u daarmee akkoord gaat. Als u daarmee akkoord gaat, geeft de zorgaanbieder dat door aan de ISD Bollenstreek.
* Is dat voor u niet mogelijk? Dan moet uw zorgaanbieder de toegekende Hulp bij het huishouden leveren.
* De ISD Bollenstreek neemt telefonisch contact met u op om te kijken of dat klopt en kijkt ook of dat bij uw situatie past.
* Daarna krijgt u van de ISD Bollenstreek een brief (formeel besluit) met de nieuwe afspraken.

Moreel beroep (wat kunt u zelf doen)
De laatste jaren is de vraag naar Hulp bij het huishouden fors toegenomen. In combinatie met het huidige personeelstekort is het niet mogelijk om iedereen de gewenste Hulp bij het huishouden te geven. Dit is een situatie die langer gaat duren. We vragen u te kijken naar uw eigen situatie en de mogelijkheden die u zelf hebt.

Mogelijk kunt u vanuit uw eigen netwerk meer hulp krijgen of kunt uzelf de Hulp bij het huishouden regelen/betalen? Of bent u geholpen met minder Hulp bij het huishouden per maand? Dan vragen we u dat bij de ISD Bollenstreek te melden. Op deze manier kunnen we inwoners die zonder hulp in de problemen komen toch helpen.

Vragen of minder hulp nodig
Hebt u vragen over deze brief of is minder Hulp bij het huishouden via de ISD Bollenstreek voor u mogelijk? Dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de ISD Bollenstreek. Dat kan telefonisch via (0800) 95 67 000 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met vriendelijke groet,
Het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek.