Datum: 06-06-2023 - 00:26
12
jan
'23
HPV vaccinatiecampagne voor jongvolwassenen van start. (binnenkort priklocatie in o.a. gemeente Noordwijk)
Geschreven door Hecht Hollands Midden
Foto's Hecht Hollands Midden

HPV vaccinatiecampagne voor jongvolwassenen van start. (binnenkort priklocatie in o.a. gemeente Noordwijk)

De komende weken vallen bij jonge mannen en vrouwen van 19 tot 27 jaar uitnodigingen op de mat voor een kosteloze HPV-vaccinatie. De vaccinatie beschermt tegen 6 soorten kanker die het HPV-virus kan veroorzaken. GGD’en gaan de HPV-vaccinaties geven. Op 6 februari zal Hecht GGD Hollands Midden de eerste jongvolwassene vaccineren. In januari en februari 2023 nodigt het RIVM iedereen uit die tussen...

1 januari 1996 en 31 december 2003 is geboren en nog niet of niet volledig is gevaccineerd tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Deze groep krijgt alleen in 2023 de gelegenheid zich gratis te laten vaccineren tegen HPV. Na dit jaar zijn de kosten van HPV-vaccinatie voor hun eigen rekening.

Tieners krijgen de HPV-vaccinatie al als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma kosteloos aangeboden. Wie voor 1996 is geboren, kan zich via de huisarts of GGD op eigen kosten laten vaccineren tegen HPV.

Besmettelijk
Het HPV-virus is heel besmettelijk: 8 op de 10 mensen raakt 1 of meer keren in hun leven besmet met HPV. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid of mond tijdens seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen 2 jaar zelf op. Als dat niet gebeurt, kan op latere leeftijd kanker ontstaan. Vaccinatie maakt de kans op kanker door HPV veel kleiner.

Afspraak plannen
Via www.hpvafspraak.nl of 0800 - 1608 kunnen jongvolwassenen een afspraak inplannen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, met een half jaar ertussen. Daarom is het belangrijk om de eerste prik (ruim) voor de zomer te plannen. Want alleen dan kunnen in 2023 nog beide benodigde prikken kosteloos worden gehaald.

Hecht GGD Hollands Midden opent binnenkort HPV-priklocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Lisse, Noordwijk, Nieuwerkerk aan den IJssel, Roelofarendsveen en Schoonhoven. Kijk hier voor meer informatie.