Datum: 02-10-2023 - 10:31
03
jan
'23
Lezing Ivo Yanover bij NoVaTo: Asocialen in de Tweede Wereldoorlog.
Geschreven door NoVaTo
Foto's PR

Lezing Ivo Yanover bij NoVaTo: Asocialen in de Tweede Wereldoorlog.

Op maandag 30 januari geeft Ivo Yanover bij de stichting Noordwijkerhout van Toen een lezing over asocialen in de Tweede Wereldoorlog; een ‘vergeten’ groep. Het gaat om ruim 2700 Nederlandse slachtoffers die zijn opgepakt, bestempeld als asociaal en veelal zijn omgekomen in een concentratiekamp. In Duitsland vanaf 1933 en in Nederland vanaf 1940 werden deze 'asocialen' opgepakt en naar diverse kampen in Nederland...

gestuurd. Vanuit daar werden zij verder op transport gezet naar Duitsland. Onder deze groep vielen daklozen, kruimeldieven, sekswerkers, verslaafden, maar ook alleenstaande moeders of werkelozen. Zonder verder politie-onderzoek of tussenkomst van een rechter verdwenen deze mensen uit de samenleving.

Wie waren deze mensen en wat hadden zij gedaan waardoor zij werden opgepakt? Waarom wilde de Duitse bezetter deze mensen vervolgen? Hoe ging deze vervolging in zijn werk? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u op maandag 30 januari.

Maandag 30 januari 2023 – 19:30 uur
Locatie : Dorpsmuseum, Zeestraat 3A
Prijs : € 5,-, donateur NoVaTo: € 2,-
Toegang : met ticket, verkrijgbaar bij dorpsmuseum ‘Noordwijkerhout van Toen’, Zeestraat 3a
of reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Inloop : vanaf 19:00 uur
Aanvang : 19:30 uur