24
dec
'22
Noordwijkerhoutse Nina en Tess zwemmen hun eerste NJK in Eindhoven. (foto's)
Geschreven door PR
Foto's PR

Noordwijkerhoutse Nina en Tess zwemmen hun eerste NJK in Eindhoven. (foto's)

Voor heel zwemmend Nederland stond de maand december in het teken van het Nederlands Kampioenschap korte baan. Begin december waren de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen (NJK) korte baan, dat wil zeggen zwemmen in een 25 meter bad. Nina Tetteroo en Tess Meeuwissen wisten zich te plaatsten voor de meerkamp. De meiden zwemmen bij de Columbiaan in Voorhout en trainen gemiddeld...

 4 á 5 keer per week. In de vroege ochtend zwemmen zij voor schooltijd hun trainingsmeters. En hun inzet werd beloond met een plaats bij de beste 50 meisjes uit 2010 en 2011 van Nederland. De ranglijst werd samengesteld door 6 afstanden, Nina bemachtigde plek 44 en Tess plek 49 op de startlijst.

Begin december waren de meiden er helemaal klaar voor. Op vrijdag begon het 3-daagse toernooi. In deze 3 dagen werden er 10 afstanden gezwommen in 5 zwemsessies. In het grote Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Daar zwemmen is al een hele beleving en 10 afstanden was de uitdaging van het weekend. Maar ze waren er klaar voor en hadden er veel zin in.

Het toernooi startte met de 400 meter vrije slag. Een van de favoriete afstanden van Nina. Nina eindigde als 9e van Nederland in een snelle tijd van 5.05.93. Een persoonlijk record van maar liefst 15 sec. Voor Tess was het haar minst favoriete afstand, maar zij zette haar schouders eronder.

Zwom een mooie race (5.40.74) met een persoonlijk record van 4 sec. Een uitstekende start voor beide meiden. De vrijdag sloten de meiden af met de 200 wisselslag. Bij deze slag komen alle zwemslagen aan bod. En beide zwommen deze afstand ook sneller dan hun inschrijftijd.

De meiden bleven overnachten in een vakantiepark iets buiten Eindhoven. Daar werden diverse sportmaaltijden gekookt voor ze en daar gingen de meiden tussen de zwemsessies door naar bed om te rusten. Een strak schema om goed uitgerust aan de volgende start te verschijnen.

Zaterdagochtend vroeg zaten de meiden weer in de auto om om 8.00 uur te gaan inzwemmen. De 400 meter wisselslag stond op het programma. Aangemoedigd door de opa’s en oma’s van de meiden ging Tess als eerste van start. Met een goede start en rap tempo zwom Tess naar een geweldige tijd.

Maar na afloop stond er op het scorebord dat Tess gediskwalificeerd was. Verkeerd aangetikt bij de schoolslag. Teleurgesteld, maar helaas hoort dat erbij. Maar Tess kon zich herpakken bij de volgende afstanden. Nina zwom ook deze 400 meter in een mooie tijd van 5.59.08. Weer een PR van ruim 15 sec. Later deze dag zwommen de meiden 100 meter schoolslag, 100 meter vlinderslag en 200 meter rugslag.

Op zondag zwom Tess naar haar hoogste klassering, een 15e plaatst in een tijd van 3.07.39 op de 200 meter schoolslag. Schoolslag is één van haar favoriete slagen. Ook zwommen de meiden een 100 en 200 meter vrije slag en 100 meter rugslag.

En na 5 zwemsessies, vele borden pasta, vele mooie momenten kon Nina zeggen dat ze in de Meerkamp een 20e plek had behaald met 10 PR’s op alle gezwommen afstanden. Tess had ook een super trots resultaat. Met 8 PR’s eindigde zij op plek 45.

Super trots kunnen zij terugkijken op een geslaagd toernooi. Hun eerste grote toernooi. Een ervaring voor het leven. En na de feestdagen gaan ze trainen voor de komende NJK. Maar dan in de lange baan, een 50 meter bad.

Een weekend later was het NK korte baan in Den Haag. Nederlands kampioenschap voor de jeugd en senioren. Ook hier startten 2 Noordwijkerhoutse meiden. Kimberly en Charlene Ruiter. Kimberly zwemt voor de Columbiaan, maar traint al een aantal jaren in Den Haag. Zich plaatsen voor het EK is een grote ambitie voor haar.

Kimberly zwom dit weekend de 50 en 100 meter vrij, 100 meter wissel, 50 en 100 meter vlinder, 50 meter schoolslag en 50 meter rugslag. Op de 50 meter vrij mag Kimberly zich Nederlands Kampioen noemen. In een tijd van 26,01 sec zwom zij in de finale naar deze fantastische plek.

Ook op de 50 Meter vlinderslag zwom zij naar een podiumplaats. In een tijd van 28,44 sec zwom zij naar een 2e plaats. Haar zusje Charlene was dit weekend jarig en zwom dit weekend 50, 100 en 200 meter schoolslag en 50 meter rugslag.

De meiden hebben zich geplaatst door de limieten te zwemmen. Deze zijn scherp, een prestatie als je mag starten op dit grote Nederlandse toernooi.

Tussen de zwemsessies van de jeugd en senioren NK zwom Nina nog een 800 meter vrije slag. Nina had zich als 8e geplaatst van de 16 startplekken. Na een vlotte start kon Nina moeizaam in haar ritme komen. Na een kleine versnelling rond de 300 meter kwam ze in haar slag en zette ze een inhaalrace in.

Nina zwom naar een fantastische 4e plek met tussentijden van 39 sec per 50 meter. Helemaal volgens plan zwom ze naar een snelle tijd van 10 min en 24 sec. Een PR van bijna 30 sec, terwijl haar oude tijd al scherp was en dateerde van november 2022. Een geweldige plaatst, 4e van Nederland op de 800 meter vrije slag.

Heb je nu ook zin om te gaan wedstrijdzwemmen? Kijk dan eens op de site van De Columbiaan of van andere zwemverenigingen uit de buurt. Je bent altijd welkom om mee te trainen of te kijken. Zwemmen is goed voor je lijf en super leuk om te doen!!