Datum: 23-09-2023 - 03:04
23
dec
'22
Overhandiging eerste exemplaar 'Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed'.
Geschreven door Janneke Wagenaar
Foto's PR

Overhandiging eerste exemplaar 'Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed'. (foto's)

Dinsdagavond 20 december werd het boek over de boeiende geschiedenis van Sancta Maria ten doop gehouden. In de Witte Kerk was een kleine tentoonstelling ingericht, en na de uitreiking van het eerste exemplaar werden filmpjes over Sancta Maria uit de jaren 50 vertoond. Het was destijds een totaal andere wereld: Sancta Maria werd bevolkt door de Zusters van Liefde met hun grote kappen....

De filmpjes vormden een prachtige illustratie bij het boek. Oud algemeen-directeur van Sancta Maria Jan Bastiaansen vertelde over de periode 1996-2006, waarin langzaam maar zeker de patiënten naar kleinschaliger opvangplekken verhuisden en waarin het terrein een andere bestemming moest krijgen.

Hij maakte duidelijk dat dit niet eenvoudig is geweest. Er is zelfs sprake geweest van sloop van de oudbouw, de vergunningen waren al verleend. Paviljoen St. Jozef is gesloopt, maar de rest van de slooppannen heeft men gelukkig weten te voorkomen.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de nog altijd zeer kwieke mevrouw Bon. Als achttienjarig meisje is ze in 1952 als leerling-verpleegster op Sancta Maria begonnen. Zij heeft de periode met de Zusters van Liefde met hun grote kappen volop meegemaakt.

Behalve dat ze haar opleiding daar heeft gedaan, heeft ze op Sancta Maria ook haar man ontmoet en is ze daar gaan wonen. Al haar ervaringen uit die tijd heeft ze opgeschreven en die zijn ook in het boek verwerkt.

Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed is in een beperkte oplage verschenen. Het is te koop bij de samenstellers van het boek. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het boek wordt dan (in de Bollenstreek) thuis bezorgd. Het is ook verkrijgbaar bij NoVaTo en de VVV. Prijs is 35 euro en de uitvoering: gebonden, met leeslint.