Datum: 04-06-2023 - 03:30
15
dec
'22
Minder snelle daling WW-uitkeringen in Holland Rijnland. (WW-cijfers per gemeente)
Geschreven door UWV Holland Rijnland
Foto's UWV Holland Rijnland

Minder snelle daling WW-uitkeringen in Holland Rijnland. (WW-cijfers per gemeente)

UWV verstrekte in november 3.907 WW-uitkeringen in Holland Rijnland. Dat zijn er 164 minder dan de maand ervoor. In vergelijking met vorig jaar daalt het aantal WW-uitkeringen met 26%. Onder de mensen die een WW-uitkering ontvangen zijn maar weinig jongeren, dat wil zeggen werkzoekenden in de leeftijd tot 27 jaar. Jongeren zijn wél nodig op de arbeidsplaatsen van mensen die de komende jaren met pensioen gaan....

Op dit moment zien we dat er onvoldoende jongeren zijn om die plekken in te vullen. Dat is één van de oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt. “Jongeren zijn de toekomst. Het is dus belangrijk dat zij makkelijk toegang krijgen tot onderwijs en andere vormen van ontwikkeling. Dat zij weten waar hun talenten zijn en waar de kansen op de arbeidsmarkt liggen.

Nu en in de toekomst. Daarom moeten wij nù voor ze klaarstaan, met goede informatie en het het ontwikkelen van leerwerktrajecten samen met opleiders en werkgevers. Zo werken we gezamenlijk aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt en een toekomst voor ons allemaal”, zegt Rob van Hooven, rayonmanager UWV Gouda, Leiden en Zoetermeer.

WW-uitkeringen dalen licht
UWV verstrekte eind november 2022 in Holland Rijnland 3.907 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen daalde deze maand met 4%. Dat waren 164 WW-uitkeringen. Vooral de uitkeringen in de sectoren schoonmaak, onderwijs, groothandel en de zorg namen in november af. Bij de sector cultuur en overheid was er een toename. In vergelijking met vorig jaar is sprake van een daling in de WW-uitkeringen met 26% (-1.375).

Weinig jongeren in WW
De coronacrisis trof vooral jongeren. Zij verloren hun baan, omdat zij -vaker dan oudere werknemers - een flexibel arbeidscontract hadden én werkten in sectoren die door corona zwaar werden getroffen, zoals horeca en detailhandel. Als gevolg van de coronamaatregelen én de economische groei hebben veel jongeren inmiddels weer werk gevonden en is het aantal jongeren met een WW-uitkering afgenomen.

Minder snelle daling WW-uitkeringen, ook bij jongeren
Hoewel er in het tweede halfjaar van 2020 en het 1e halfjaar van 2021 nog sprake was van een forse afname van WW-uitkeringen, was de daling daarna minder sterk. Dat was te zien bij alle leeftijdscategorieën, ook bij jongeren. Ten opzichte van november 2021 is het aantal jongeren in de WW in Holland Rijnland in november 2022 met 6.7% gedaald. Er stonden toen in de regio nog 222 jongeren met een WW-uitkering geregistreerd.

Bijna 30% van deze jongeren (66 personen) woont in gemeente Leiden. In de gemeenten Alphen aan den Rijn en Katwijk wonen respectievelijk 22,5% en 9,5% van de jongeren. In de overige gemeenten in de regio Holland Rijnland liggen deze percentages nog lager. In de onderstaande grafiek staat de ontwikkeling van het aantal WW’ers in de verschillende leeftijdscategorieën in Holland Rijnland.