Datum: 28-01-2023 - 14:22
Aanbiedingen met (weekend)voordeel 
op de BON-actiepagina, klik hier.

 

07
dec
'22
Brandweer Noordwijkerhout en Krimpen aan de Lek ‘Rietenkap brandbestrijdingsteams’ voor Veiligheidsregio Hollands Midden.
Geschreven door Veiligheidsregio Hollands Midden
Foto's Tim Brinkman, Brandweer Hollands Midden

Brandweer Noordwijkerhout en Krimpen aan de Lek ‘Rietenkap brandbestrijdingsteams’ voor Veiligheidsregio Hollands Midden.

Sinds 1 december beschikt VR Hollands Midden over twee eigen rietenkap brandbestrijdingsteams (RKBB-teams), de kazernes Noordwijkerhout en Krimpen aan de Lek. De regio Hollands Midden heeft in het verzorgingsgebied veel panden met een rieten kap. Bij brandmeldingen in deze panden waren zij altijd afhankelijk van de burenhulp van o.a. Utrecht en...

Haaglanden. Daar komt nu verandering in. De teams bieden ondersteuning aan de eerste eenheid die ter plaatse is bij de brand. Bij een alarmering rijden zowel Noordwijkerhout als Krimpen aan de Lek naar de incidentlocatie en worden ook allebei ingezet.

De RKBB-teams zijn er niet om levens te redden. Hun toegevoegde waarde is schadebeperking, met dit specialisme kan nog een extra klap gegeven worden om het vuur alsnog uit te krijgen. Inzet bij de buurregio’s is mogelijk, maar dat gebeurd alleen als de betreffende regio hierom vraagt.

Een uitvoerige voorbereiding ging aan de oprichting vooraf. Na de Taak Risico Analyse, RI&E en een toetsing van een externe veiligheidsdeskundige volgde de opleiding. De RKBB-teams hebben een opleidingstraject van drie maanden doorlopen.

Zij hebben zich bekwaamd in kennis over diverse dakconstructies en het brandverloop in rieten daken. De collega’s van de Veiligheidsregio Utrecht die voorheen ondersteuning boden bij het bestrijden van branden in rieten kappen, waren nu de instructeurs.

Beide teams zijn uitgerust met een aanhanger, voorzien van de benodigde extra materialen waarmee zij veilig over het dak kunnen bewegen om bijvoorbeeld een brandsleuf te maken en te blussen. Binnenkort krijgen beide kazernes een oefen rieten-dak. Deze is nodig om vakbekwaam te blijven en omdat echte daken om op te oefenen schaars zijn.