Datum: 21-03-2023 - 13:07
02
dec
'22
Burgemeester Verkleij en wethouder Salman in gesprek met jongeren.
Geschreven door Gemeente Noordwijk
Foto's Gemeente Noordwijk

Burgemeester Verkleij en wethouder Salman in gesprek met jongeren.

Veilig uitgaan, goede mentale gezondheid, lekker sporten en straks betaalbare woonruimte. Dat is wat je wilt als je tussen de 14 en 21 jaar bent. Burgemeester Wendy Verkleij ging het gesprek aan. "Jongeren in onze gemeente zijn heel betrokken. Over oplossingen denken ze positief en creatief met ons mee, dat belooft wat voor de toekomst!". Vijf jongeren bespraken op het gemeentehuis de uitkomsten van de verschillende gesprekken...

met burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Dennis Salman. ‘Een goede mentale gezondheid en een plek voor jongeren is belangrijk. Blij met jullie inzet,’ aldus wethouder Salman.

Luisteren
Jongeren willen dat er rekening wordt gehouden met hun wensen. Die anders zijn dan van volwassenen. De gemeente wil luisteren naar wat er speelt bij de jongeren, waar zij tegenaan lopen en welke oplossingen zij bedenken. Dit leidde tot iets moois: een serie gesprekken met jongeren en de gemeente die door beide partijen als heel prettig en positief zijn ervaren.

Weerslag coronatijd
De gesprekken zijn gestart in de coronatijd, in samenwerking met YoungPWR.nl en Welzijnskwartier. De strenge maatregelen als thuisblijven, afstand houden, raakten ons allemaal. Maar vooral bij jongeren hakten dit er keihard in. Op een leeftijd dat je de wereld wilt gaan ontdekken, werden ze zwaar beperkt in de mogelijkheden. Dat had zijn weerslag. Velen kampen nog steeds met de nadelige psychische gevolgen.

Gespreksonderwerpen
De 15 jongeren die meedenken en meepraten komen uit alle kernen: Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Zij kaartten 7 gespreksonderwerpen aan waar zij wat aan willen doen. Meer buitensportplekken, betaalbaar nachtvervoer voor uitgaan, hulp bij problemen met de mentale gezondheid, opknappen skateveld, meer uitgaansmogelijkheden voor 18 minners, (gebrek aan) betaalbare woonruimte, en aandacht voor een veilig uitgaansgebied.

De burgemeester haakte als verantwoordelijk bestuurder aan op dit onderwerp: ‘De veiligheid van het uitgaansgebied van belang. Creatief van jullie om op deze manier mee te denken over hoe we het uitgaan op de Grent veiliger en leuker kunnen maken”.

Pilots
De jongeren luchtten hun hart en komen met verrassende en leuke ideeën. Ook andere partijen praten mee zoals de politie en jongerenwerkers, dat hangt van het onderwerp af. Bij sommige onderwerpen zijn de ideeën concreet en zijn ook al eerste stappen gezet om iets van de grond te krijgen.

Voorbeelden zijn: er start een pilot met nachtbus naar Leiden, extra mentale trainingen speciaal voor jongeren en er wordt serieus gekeken naar uitbreiding van sportmogelijkheden op het strand. Dit zijn trajecten waarbij de gemeente het waardevolle contact met jongeren zeker aan zal houden.

Meedoen? Van gesprek naar realisatie
Nu waarmaken. Er wordt gewerkt aan realisatie van een aantal projecten in samenwerking met jongeren, Welzijnskwartier en YoungPWR. Jongeren kunnen de voortgang in de gaten houden via de sociale media van de gemeente, Welzijnskwartier en YoungPWR.nl. Ook jongeren die nog niet betrokken zijn, kunnen meedoen. Zij kunnen zich opgeven van een DM op Instagram aan @youngpwr.nl of @jongerenwerknoordwijk