Datum: 08-12-2022 - 01:05
22
nov
'22
Lokaal initiatief voor nieuwe Fietsmaatjes De Zilk/Ruigenhoek.
Geschreven door Fietsmaatjes Hillegom Lisse
Foto's George Lengers

Lokaal initiatief voor nieuwe Fietsmaatjes De Zilk/Ruigenhoek.

Kwartiermaker Peter Wiegel start een nieuw lokaal initiatief: Fietsmaatjes De Zilk/Ruigenhoek. Daarmee wil hij bereiken dat inwoners van De Zilk op een duofiets samen gezond kunnen bewegen in de buitenlucht. De afstand tussen De Zilk en Hillegom, waar nu de dichtstbijzijnde duofietsen staan, kan een drempel zijn voor geïnteresseerden om zich aan te melden. Met een eigen duofiets in het dorp is er voldoende belangstelling onder de Zilkers om te gaan fietsen, blijkt uit voorlopige aanmeldingen...

Voor de duofiets en het onderhoud zoekt Wiegel nu fondsen. Verder is er behoefte aan een overdekte stalling voor de fiets en vrijwilligers voor de rollen van coördinator en technisch beheerder.

Tijd winnen
“Ik dacht: het zou toch veel makkelijker en beter zijn als we in De Zilk een eigen nieuwe duofiets met elektrische ondersteuning kunnen hebben en stallen?” aldus Peter Wiegel. Hij is vrijwilliger bij Fietsmaatjes Hillegom Lisse en kwartiermaker voor het nieuwe Fietsmaatjes initiatief in De Zilk.

“Je wint veel tijd als je de duofiets niet meer in Hillegom hoeft op te halen en terug te brengen. In die tijd kun je samen met je gast een groter rondje fietsen. Nu doe ik mijn uiterste best om dit prachtige en landelijke initiatief ook van de grond te krijgen in De Zilk\Ruigenhoek.” Fietsmaatjes Hillegom Lisse staat hem hierbij met raad en daad terzijde.

Complimenten
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in De Duinpan gaf Wiegel samen met Joop den Blanken, voorzitter van Fietsmaatjes Hillegom Lisse, een korte uitleg. Daarna konden de mensen zelf kennis maken met de duofiets en even een rondje rijden in de zaal.

Na afloop meldden diverse geïnteresseerden zich bij Fietsmaatjes aan. Ook een bezoek van Wiegel aan de gymgroep van de KBO leverde aanmeldingen op. In totaal zijn er nu 18 gasten (inclusief twee mensen die al gast waren) en 18 vrijwilligers (inclusief vier reeds bestaande) uit De Zilk ingeschreven. Het begin is er; meer aanmeldingen zijn welkom om dit project te laten slagen.

“Op dit moment ervaar ik veel complimenten van de inwoners van De Zilk/Ruigenhoek,” zegt Wiegel. “Dat is heel prettig en mooi meegenomen. Het blijkt dat de inwoners, jong en oud, het een heel warm hart toedragen.”

Duofiets, stalling en team
Voldoende belangstelling dus om actief op zoek te gaan naar een locatie in De Zilk. Daar is allereerst een ‘Zilker’ duofiets voor nodig. Hiervoor worden nu fondsen benaderd en voor een startsubsidie en jaarlijkse bijdrage is contact opgenomen met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk.

Verder is er behoefte aan een afsluitbare en weersbestendige stalling waar de duofiets in past. Daarnaast zoekt Wiegel mensen voor de rol van coördinator (minimaal een), en een technisch beheerder voor de duofiets en de stalling in De Zilk.

Den Blanken: “Dit project is voor de mensen in De Zilk en moet ook komen en gedragen worden vanuit De Zilk. Vanuit Fietsmaatjes Hillegom Lisse ondersteunen wij dit initiatief van harte en wij staan Peter Wiegel graag met raad en daad terzijde.”

Wiegel: “Mensen die interesse hebben in de vrijwillige rol van coördinator of technisch beheerder, nodig ik van harte uit om contact op te nemen. Ook ideeën voor een goede duofietsstalling zijn zeer welkom.” Het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..