Datum: 31-03-2023 - 17:00
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!
Klik hier voor alle (weekend)acties!

 

19
nov
'22
Rob Kool en Rob Arts nemen als 'Rob 2 for Gambia' deel aan de Rotary Challenge.
Geschreven door BON en Rob2 for Gambia
Foto's PR

Rotary Challenge reisverslag team 'Rob2 for Gambia' (7): Laptops, mobieltjes en autoveiling. (foto's + filmpje)

Rob Kool (gepensioneerd politieman) en Rob Arts (boswachter bij het AWD) uit Noordwijkerhout, nemen deel aan de Rotary Challenge. De start was op 21 oktober en Rob & Rob vormen daarbij het team 'Rob2 for Gambia'. Beide heren hebben in hun leven mooie reizen op andere continenten meegemaakt. Ze hebben gezien dat welvaart en welzijn een niet vanzelfsprekende zaak...

is. Heel veel mensen moeten iedere dag, 7 dagen in de week en 365 dagen in het jaar knokken voor hun bestaan. Kansen zijn er niet voor iedereen. Soms moet je wat geluk hebben dat iemand je een steuntje in de rug geeft om een stap in de goede richting te kunnen maken.

De deelname aan deze Rotary Challenge is voor de mannen de ultieme gelegenheid om mensen, via de opbrengst aan het goede doel Stichting Scholenplan Gambia van de Challenge, een steuntje in de rug te geven. Wat is er niet mooier om talentvolle jonge meiden te laten studeren om de kansen te vergroten in hun leven.

Anderzijds is een rit in 24 dagen en door 8 landen van ruim 7400 kilometer, eerst door Europa en daarna dwars door Afrika, één groot avontuur. Gedreven, beleven en laten leven zijn de sleutelwoorden voor deze Noordwijkerhouters. Klik hier voor meer informatieachtergrond

Rob & Rob gaan ons achterblijvers middels een reisverslag met foto's via Blik Op Noordwijkerhout op de hoogte houden over hun belevenissen, tijdens de lange reis naar en hun verblijf voor het goede doel in Gambia.

Rotary Challenge reisverslag team 'Rob2 for Gambia'.

17-11 t-m 19-11-2022: (7): Laptops, mobieltjes en autoveiling. (foto's + filmpje)

Donderdag 17 november:
Het is heerlijk om na 23 intensieve dagen weer een beetje bij te komen op het fantastisch mooie strand van Kololi Beach. Gezellig om onze “dames” wat wandelen, luieren, drankje doen, hapje etc. etc. Nu we het ruige gedeelte van de reis eraf is, maar een bezoekje gebracht ( tot grote vreugde van Alie) aan de kapper en m’n baard eraf laten scheren.

Vandaag was het tijd om een gedeelte van onze computers en mobiele telefoons af te geven. We hebben een bezoek gebracht aan een soort campus. Lijkt op een Hogeschool in NL. Totaal 9 laptops, 45 notebooks en ongeveer 70 mobieltjes af gegeven. Om er zeker van te zijn dat de mobieltjes ook bij de studenten terecht zouden komen, hebben we het heft in eigen handen genomen om deze op de persoon uit te delen.

Althans dat was de bedoeling. Er ontstond een complete chaos, kinderen in de verdrukking, we moesten door de opdringende en steeds groter wordende groep kinderen uitwijken naar een andere ruimte. Duwen, trekken, smeken, het was eigenlijk heel triest om mee te maken. De schoolleiding had geen enkele grip op de jeugd. Uiteindelijk besloten om de resterende mobieltjes (ongeveer 30) aan de schoolleiding te laten om verder te verdelen, met het risico dat ze daar niet terecht zullen komen.

Er wordt dan gezegd “dit is Afrika“ maar dat is te makkelijk. Het gaf geen bevredigend gevoel. Uiteraard zijn wel ruim 40 studenten heel blij geworden. De laptops zijn voor de studenten van het Scholen plan Gambia, die komen goed terecht. De notebooks zullen voor computer les worden gebruikt. Hoe anders was het toen we een politieagent ontmoette, hij vertelde dat hij dankzij Nederlandse hulp heeft mogen leren en nu een vaste baan heeft bij de politie.

Zijn kinderen zitten op een lagere school. We vroegen hem wat hij nodig had voor de school. We konden hem 20 mobieltjes geven voor de docenten en een doos met balpennen. Vandaag kregen we foto’s hoe blij ze er mee waren. Morgen gaan we naar een andere school en zaterdag is de veiling van de auto’s. We houden jullie op de hoogte.

Vrijdag 18 november:
Afgelopen dinsdag werden de laatste overblijfselen van onze ruige challenge verwijderd (de hechtingen in mijn arm) door de Nederlandse verpleegkundige Annemarie. Zij doet hier vrijwilligers werk wondverzorging. Ze heeft een Gambiaanse vriend en dus ook inkijk in de Gambiaanse wereld. Via haar kwamen we vanmorgen op een lagere school terecht. De school is 20 jaar geleden opgericht door een Engelse toeriste, die vanuit compassie met de kinderen, vanaf niets is begonnen te bouwen.

Nu na 20 jaar ziet het voor Afrikaanse begrippen er heel netjes en verzorgd uit. Jonge docenten voor de klas, kinderen in schooluniform, haardracht is voorgeschreven. Er wordt op geen enkele manier onderscheid naar afkomst. Het is schoon, de boeken (allemaal Engels talig) zijn tot de draad toe versleten. Er wordt gebruik gemaakt van zelf gemaakte afbeeldingen door de docenten, het oude schoolbord, alsof je 50 jr terug in de tijd gaat. Wat waren ze blij met de 45 notebooks van de Bloemcampschool uit Wassenaar.

Dit was precies wat ze nodig hadden om een stap verder te komen in hun ontwikkeling. Toen we het over notebooks spraken, dachten ze eerst dat het om notitie boekjes ging. Pas toen de dozen open gingen en ze door hadden dat het om heuse computers ging waren ze helemaal overrompeld. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat maar toch …een paar kinderen zullen hier toch heel veel profijt van gaan hebben.

Zaterdag 19 november:
Vandaag gaat het gebeuren, onze auto gaat geveild worden. Op een voorterrein van een voetbalstadion in Bakau gaat het plaats vinden. Eerst de auto van binnen en van buiten schoon laten maken. Was ook nog wel een “dingetje”, gisterenavond om 23.00 was het nog steeds niet gebeurd. Degene die het zou doen, stelde maar uit en uit. Moest even flink “achter uit de strot” spreken…… vanmorgen om 08.00u was hij “Spic & Span”.

Vanmorgen tussen 09.00 en 10.00u was het bezichtigen van de auto’s voor potentiële kopers. Veel handelaren en een paar particulieren. Dan klokslag 10.00u start de de veiling. Totaal ongeveer 40 auto’s worden geveild. Waarvan 10 van ons. De Kia kon niet meer gemaakt worden dus doet niet mee. De opbrengsten vallen in het begin tegen, veel lager dan verwacht.

Dan is het zover onze vertrouwde Xtrail rijden we naar voren. Het bieden gaat beginnen, gestart wordt met € 800,- tergend langzaam lopen de biedingen op, het stokt even bij ongeveer € 2000,- dan gaat het weer lopen, uiteindelijk valt de hamer op …. € 3000,-. Klik hier voor het filmpje van de veiling.

Een geweldige opbrengst, de auto hebben we een jaar geleden gekocht voor € 1700,- we hebben er 9000 km mee gereden. Best wel vreemd om de auto waar we zulke fantastische ervaringen mee hebben opgedaan, ons nooit in de steek heeft gelaten, over te dragen. Het is “Mission complete”, we zijn klaar, voldaan, het zit erop.

Sponsors, familie, vrienden, buren, belangstellenden etc. bedankt voor jullie support. Dinsdag gaan we naar huis. Bedankt voor ons te volgen en alle leuke en lieve reacties.

Eerdere reisverslagen met foto's:

13-07-2022: (6) Aankomst na 8825km bij eindpunt Lemon Creek in Gambia.

06-11 t-m 13-11-2022: (5) Van Mauritanië naar Gambia.


30-10 t/m 05-11-2022: (4) Van Marokko naar Mauritanië.

25 t/m 29-10-2022: (3) Reis door Marokko met een klein ongelukkie.


25-10-2022: (2) Klaar voor de oversteek naar Afrika.

21-10-2022: (1) De start van de 7400 km naar Gambia.

22-09-2022: Rob Kool en Rob Arts nemen als 'Rob 2 for Gambia' deel aan de Rotary Challenge.