Datum: 31-03-2023 - 18:31
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!
Klik hier voor alle (weekend)acties!

 

18
nov
'22
Voortzetting daling WW-uitkeringen in Holland Rijnland. (WW-cijfers per gemeente)
Geschreven door UWV Holland Rijnland
Foto's UWV Holland Rijnland

Voortzetting daling WW-uitkeringen in Holland Rijnland. (WW-cijfers per gemeente)

UWV verstrekte in oktober 3,2% minder WW-uitkeringen in Holland Rijnland. In vergelijking met vorig jaar is sprake van een daling met 26,4%. In techniek, ICT, onderwijs en zorg zijn er structureel krappe beroepen. Langdurige krapte is de grootste uitdaging op de regionale arbeidsmarkt. De recente regionale lijst kansrijke beroepen laat de beroepen zien die op dit moment goede kansen bieden op werk...

“De krappe arbeidsmarkt brengt basisvoorzieningen in de samenleving in het nauw. Denk aan de zorg, de kinderopvang, het onderwijs en de techniek. Daarom is het extra belangrijk om mensen te enthousiasmeren voor deze sectoren én voor een opleiding in deze sectoren. De open dagen zijn gestart!

Ik wil jongeren én ouderen oproepen om aan de toekomstige mogelijkheden op de arbeidsmarkt te denken bij hun opleidingskeuze. Het is mooi om een belangrijke maatschappelijke rol te spelen in zorg, onderwijs of innovatie,” zegt Rob van Hooven, rayonmanager Gouda, Leiden en Zoetermeer bij UWV.”

WW-uitkeringen daalden per saldo
UWV verstrekte eind oktober 2022 in Holland Rijnland 4.071WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen nam in die maand af met 3,2%. Dat waren 133 WW-uitkeringen. In veel beroepsgroepen namen de uitkeringen af. Bij hulpkrachten bouw & industrie was die afname het grootst. Vooral bij koks en medewerkers bediening horeca was een toename van de uitkeringen te zien. In vergelijking met vorig jaar is sprake van een daling met 26,4% (-1.457).

Langdurige krapte
Holland Rijnland heeft te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Voor vacatures zijn erg weinig werkzoekenden met recente werkervaring en een WW-uitkering beschikbaar. Van de 12.650 openstaande vacatures medio 2022 waren er 10.500 zeer krap. Binnen beroepsgroepen kan de typering voor specifieke beroepen variëren. Op beroepsniveau laat de regionale lijst kansrijke beroepen zien voor welke beroepen werkzoekenden met de juiste kwalificaties in Holland Rijnland goede kansen maken.

Zoals verwacht heeft het aantal openstaande vacatures halverwege 2022 de top bereikt, maar blijft de spanning op de arbeidsmarkt hoog. In het derde kwartaal staan in Nederland volgens CBS nog altijd 121 vacatures per 100 werklozen open, tegen over 143 vacatures in het tweede kwartaal. De vacatureramingen van UWV voor de regio’s komen later beschikbaar.