Datum: 02-10-2023 - 05:46
14
nov
'22
Bewoners Munnekeweij kunnen binnenkort genieten van bloeiende tulpen in de 'Tuinbouw Battle' teeltkar.
Geschreven door BON / Greenport Duin- en Bollenstreek
Foto's Redactie BON

Bewoners Munnekeweij kunnen binnenkort genieten van bloeiende tulpen in de 'Tuinbouw Battle' teeltkar.

De Tuinbouw Battle is een project van Greenport Duin- en Bollenstreek. In de voorbereiding en uitvoering werkt men samen met Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin– en Bollenstreek (onderdeel Economic Board Duin- en Bollenstreek) en het Yuverta. De Tuinbouw Battle wordt financieel mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Stimuflori, Holland Rijnland, Container Centralen en lokale Rabobanken....

Met de Tuinbouw Battle streeft men ernaar om de jeugd meer kennis bij te brengen over de bloembollensector (breed: sierteeltsector), interesse bij scholieren te wekken voor een opleiding en carrière in de agrarische sector en tenslotte het imago van de sector een boost te geven.

De Tuinbouw Battle richt zich op de groepen 7 en 8 van de basisschool, zie ook een eerder bericht van de Victorschool op BON. Zij krijgen een online lesprogramma en hun eigen mobiele teeltkar waarop ze hun tulpenbollen verzorgen om de tulpen vervolgens te plukken en te verkopen.

De leerlingen worden uitgedaagd zelf tulpen te telen, te verkopen en daarmee geld te verdienen voor een aankoop voor de klas, zoals een spel of iets om mee buiten te spelen. Kosten noch moeite worden gespaard door de inzet van meerdere moderne mobiele teeltinstallaties zodat leerlingen in hun eigen klaslokaal tulpen kunnen kweken.

In het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 zijn drie startmomenten gepland: 14 november, 9 januari en 6 maart en waarbij rond de dertig scholen in de Duin- en Bollenstreek en in het gebied rond Aalsmeer aan meedoen.

Teeltkar voor bewoners Munnekeweij.
Nu was er door omstandigheden plotseling één teeltkar over van het eerste starmoment van 14 november en werd er besloten om de teeltkaar beschikbaar te stellen voor de bewoners van Munnekeweij. De teeltkar staat bij de ingangsdeur van het woonzorgcentrum. De bewoners en bezoekers kunnen de komende weken iedere dag bekijken hoe de tulpenbollen gaan uitgroeien tot mooie bloemen.

De drie vrijwilligers Gerard, Nico en Louis van Greenport Duin- en Bollenstreek overhandigden op maandag 14 november de teeltkar en halen hem na de bloeiperiode ook weer op. Carola Muilwijk van Munnekeweij zal de bollen regelmatig van water gaan voorzien en krijgen de bewoners straks in de winter mooie tulpen in bloei te zien met dank aan Greenport Duin- en Bollenstreek.