Datum: 04-02-2023 - 17:07
Aanbiedingen met (weekend)voordeel op de
BON-actiepagina, klik hier. (nieuw Slagerij Klein)

 

03
nov
'22
Geslaagde herfst-bomenwandeling in Victorwijk. (foto's)
Geschreven door Carolinda van der linden
Foto's PR

Geslaagde herfst-bomenwandeling in Victorwijk. (foto's)

Op zondag 30 oktober vond de jaarlijkse Herfst-Bomenwandeling plaats dit keer in de Victorwijk. Met een leuke groep gingen we op pad. Yvonne Philippo en Herman Doornebal vertelden onderweg wat voor soorten bomen in dit stukje Noordwijkerhout staan. De meest opvallende boom is wel de Amberboom (zwaluwlaan) die in deze periode heel vel rood kleurt. We leerden dat als het kouder wordt in het najaar..

het bladgroen uit de bladeren zich terugtrekt in de takken, daardoor krijgen de bladeren een andere kleur. In het voorjaar kan de boom het bladgroen weer gebruiken. De oudste boom, die al heel wat meegemaakt heeft, is de Linde tussen de Parnassialaan en Egelantier. De boom stamt nog uit de tijd van hoogstwaarschijnlijk boerderij Puyckendam.

Hij is helemaal hol van binnen en er is ooit ijzerwerk tegenaan gebracht, waarvoor is ons nog een raadsel. Hij heeft een vuurwerk brand overleeft die in de holle boom is afgestoken. We hopen dat hij nog heel lang kan blijven staan.

De Platanen hebben ook een heel mooie eigenschap zij kunnen een laagje bast loslaten. Op deze manier raakt de boom vervuilende stoffen kwijt. Een hele mooie natuurlijke manier van opruimen. In de winter kan je in de Plataan nog de zaadballetjes als kerstballetjes in de boom zien hangen.

Onderweg zijn we nog minikleine nestzwammetjes in een plantsoen tegengekomen. Waarop een tip kwam: strooi hakselhout tussen je planten dit is een ideale voedingsbodem voor insecten en schimmels, ook houdt het de grond vochtig.

Nog een tip: je kan bij Oerrr Natuurmonumenten een gratis bouwtekening voor een egelhuisje opvragen. Er zijn nu 50 procent minder egels!!! Laten we ze een handje helpen.

In mei 2023 zal de volgende lentewandeling zijn. Misschien de Engelse tuin als deze weer open is. Klik hier voor de route van de herfst-bomenwandeling.

Met hartelijke bomen groet,
Carolinda van der Linden