Datum: 25-09-2023 - 03:00
20
okt
'22
Slaapkamerbrand in woning Van der Weijdenlaan. (foto's)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Wendy Weijers

Slaapkamerbrand in woning Van der Weijdenlaan. (update: spiegel oorzaak van de brand)

Dinsdagmiddag 18 oktober rond de klok van 13.00 uur werd de brandweer van Noordwijkerhout gealarmeerd voor een woningbrand aan de Van der Weijdenlaan. Ook de brandweer van Noordwijk kwam ter plaatse met een tankautospuit en de ladderwagen, net als diverse politie-eenheden. Ter plaatse bleek er een brand te zijn in één van de slaapkamers op eerste etage. Een voorbijganger was al te hulp geschoten. Hij heeft een ladder...

tegen de gevel aangezet en is met een tuinslang gestart met blussen. De brand was na aankomst van de brandweer snel onder controle. Team brandonderzoek komt nog ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken. 

De waterwagen van brandweer Rijnsburg is ter plaatse gekomen om de tankautospuit van Brandweer Noordwijkerhout te vullen met water. De ambulancedienst is ook ter plaatse geweest om iemand te controleren, maar er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis.

Update 20-10-2022:
De eigenaren van de door brand getroffen woning aan Van der Weijdenlaan hebben contact gezocht met de redactie van BON. Zij wilden graag aangeven wat de echte oorzaak van de brand is geweest, hiermee hopen ze iedereen te waarschuwen dat het ook op deze manier kan ontstaan. In eerste instantie werd er gedacht aan een defect in elektronica, welke mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn van de brand.

Een expert heeft nu na onderzoek vastgesteld dat de brand is ontstaan door het spiegel-effect. De laagstaande zon scheen fel in een spiegel van de slaapkamer, waardoor er (net zoals vroeger met een vergrootglas, een brandpunt en een touwtje) op een punt flinke warmte en vervolgens vuur ontstond.

De gordijnen vatte vlam en ook ontplofte er door de hitte een spuitbus met haarlak en de inhoud van de bus werkte nog eens brandversnellend. Gelukkig greep een voorbijganger goed in en begon met een tuinslang te blussen totdat de brandweer arriveerde en dat zorgde ervoor dat de brand beperkt bleef tot de slaapkamer.

Voor meer foto's+filmpje kijk op 112 Duin- en Bollenstreek.