Datum: 01-02-2023 - 10:33
14
okt
'22
Dagboek Piet Beelen: Dag 2 van de Duin en Bollen Vierdaagse. (verslag + foto's)
Geschreven door BON en verslag Piet Beelen
Foto's BON en Piet Beelen

Dagboek Piet Beelen: Dag 2 van de Duin en Bollen Vierdaagse. (verslag + foto's)

Al jaren houdt Piet Beelen uit Noordwijkerhout ons als achterblijvers, middels een dagboek op BON, op de hoogte van zijn belevenissen tijdens de deelname aan de wereldberoemde wandeltocht de Nijmeegse Vierdaagse. Van 13 t/m 16 oktober wordt voor de 1e keer in onze streek de Duin en Bollen Vierdaagse gehouden. Ook bij deze wandeltocht is Piet als deelnemer bereid gevonden om ons, via een dagboek met een dagelijks verslag en foto's te verblijden....

Dag 2 van de Duin en Bollenstreek vierdaagse.

Als de wekker gaat om kwart voor 5 is het eerste wat ik doe naar buiten kijken (nadat ik de ogen heb opengedaan en mijn wekker heb uitgezet) Is het droog??? De voorspellingen geven aan dat er vandaag minder regen valt in vergelijking met gisteren en dat blijkt te kloppen, in plaats van stortbuien regent het rustig en gestaag door. 

Snel even een boterham naar binnen, bakkie koffie om deze weg te spoelen en de spullen in de tas. Ronald staat ongeveer klokslag half zes voor de deur dus op de fiets richting Lisse.

Keurig op tijd aan de start kunnen we nog net een lampje in ontvangst nemen (ze denken ook overal aan) en starten we richting Sassenheim. Een klein hiaat in de route zorgt ervoor dat we een ommetje maken richting Vennestraat, pakken we mooi nog even het Huys Dever mee (1172).

We lopen vandaag de Veenpolder route en lopen via de plaatsen Lisse, Sassenheim, Warmond, Voorhout, Noordwijkerhout en de Ruigenhoek terug naar Lisse. De DB4daagse biedt 5 afstanden aan, naast de 40 is er ook een 30, een 20, een 15 en een 5 km. Voor ieder wat wils dus!

De Veenpolder route beloofd ons molens, kastelen, buitenplaatsen en landgoederen dus we zijn benieuwd welk moois we allemaal mogen gaan aanschouwen. Wij lopen via de Poelpolder richting Sassenheim een klein stukje langs de Ringvaart waar wij de Lisserpoelmolen tegenkomen.

Het is nog erg donker en de regen valt gestaag maar toch zien wij de machtige wieken van deze molen die door zijn ligging welhaast lijkt te lonken naar zijn Sassemse buren.

Via de 3e Poellaan lopen we Sassenheim binnen om via de Hoofdstraat naar park Rusthoff geleid te worden. Zelfs in het donker is te zien hoe mooi verzorgd dit park erbij ligt. Teruggeleid naar de Hoofdstraat zetten we koers richting station Sassenheim Centraal waarna we koers zetten richting Warmond.

In het landgoed Huys te Warmond loopt de route langs het Kabouterdorp Warmond. Dit dorp heeft hoogstwaarschijnlijk een stedenband met het Kabouterdorp De Zilk, ooit zette vader Jaap Beelen daar de 1e kabouters inclusief brievenbus neer en heeft jarenlang de correspondentie verzorgd met de bezoekende kinderen.

Na een rondje om het Huys verlaten wij via een mooi ophaalbruggetje het landgoed en we lopen het centrum van Warmond in. De bewoners hebben de vlag uitgehangen, een lekker stukje muziek begeleid onze stappen en aan het einde van de straat staat de plaatselijke Albert Hein klaar om ons te verwennen met mandarijnen!

We slingeren langs de vele mooie gebouwen die Warmond rijk is zoals het oude seminarie en Mariënhaven om vervolgens via de weilanden richting Spoorpad te lopen. Bekend terrein want fietsroute naar mijn werk. We worden verwelkomd door het gekakel van hanen en het getok van kippen die daar in de bosjes leven. Sommige hanen kraaien wat harder dan de ander, het is een mooi kabaal.

Het is ondertussen even droog geworden dus poets ik de bril zodat ik even naar de Alpaca’s kan kijken bij het spoorviaduct waarna we koers zetten langs de jeugdherberg richting Voorhout.

Via Oosthout lopen we Voorhout binnen, met 20 kilometers in de benen belanden we op de Herenstraat waar de vrijwilligers van de 4daagse ons staan op te wachten met heerlijke koffie en…bananen! We spreken bekende Noordwijkerhouter Huub Duivenvoorde die ook de 40 aan het lopen is. Altijd even lachen met Huub, mooie kerel met een ijzeren doorzettingsvermogen!

De koffie is op dus we gaan weer in de benen. Langs de KTS lopen we richting Noordwijk en slaan rechtsaf de Leeweg in die overgaat in de Kerkstraat in Noordwijkerhout. Linksaf de van der Weijdelaan op. Ons gesprek gaat over de monumenten die we vandaag zien of juist niet zien.

Onder het viaduct spreken we onze verbazing uit dat de ruïne van Teylingen vanmorgen niet in de route was opgenomen. Ooit het decor voor een spannend avontuur van Bassie en Adriaan dus die hoort er eigenlijk wel een beetje bij.

De droge periode is voorbij dus in een smerig miezerregentje stappen we via Schulpweg de Kraaierslaan op en vinden halverwege de 2e koffiestop. Bemand door vrijwilligers die allen afkomstig zijn van “de Vikingen”.

Deze mensen zijn altijd erg actief, niet alleen met carnaval maar menig NSL evenement, het steken van corsowagens, de avondvierdaagse en nog vele andere happenings kunnen op hun inzet rekenen. Top dat zij ook aan de DB4daagse meewerken!

Na de koffie gaan we huizen bewonderen op het Sancta Maria terrein en mogen we dit keer bij daglicht het Oosterduinsemeer aanschouwen. Na wat gedoe met de route bij de Corneliabrug belanden we in de Ruigenhoek en wacht ons een barre tocht in stromende regen over de Delfweg. De laatste 5 kilometer zijn ingegaan en het is even taai.

Als toetje mogen we nog een rondje Keukenhofbos waar we een routebordje missen en verdwalen in het donkere natte bos. Helaas geen huisje van snoep gevonden dus dan maar via Google Maps de route terugvinden. Om aan de kilometers te komen maken we nog een ommetje via de Westelijke Randweg en de Heereweg zodat we kunnen zwaaien naar Liesje en Blote Bertus.

We blijven de Heereweg volgen en al snel komt het Vierkant in zicht en daarmee de finish. Net voor de finish worden we verrast met een mooie bos gladiolen waarmee Lisse afscheid neemt als start/finishplaats voor dit jaar.

Morgen starten we in Noordwijk voor de Water en Bio Science route, we kijken er voorzichtig naar uit maar eerst willen we rust en…….even een biertje drinken op het Vierkant want de zon begint heel voorzichtig door te breken.

Op het terras treffen we Henk van Steijn die iedere dag 30 kilometer onder zijn schoenen laat verdwijnen. Henk loopt drie dagen want kan zondag helaas niet meelopen. Hij zit tegenwoordig bij Shantykoor 't Bollenhart en die geven op zondag een jubileumconcert in de Muze.

Kaarten zijn uitverkocht maar voor de liefhebbers is er wellicht in het zwarte circuit nog wel zo’n felbegeerd toegangsbewijs te scoren. Mocht dit niet lukken kan je natuurlijk ook naar de Steeg in Noordwijkerhout gaan om daar het gezelligste kruispunt van de Duin en Bollenvierdaagse mee te maken!

Morgen weer een dag, hopelijk weer iets droger!

Foto's BON dag 2: zijn genomen bij Como en Co aan het Oosterduinsemeer, hier kwam vandaag alleen de afstand van 40km voorbij in Noordwijkerhout.

13-10-2022:
Dagboek Piet Beelen: Dag 1 van de 1e Duin en Bollen vierdaagse.