Datum: 01-10-2023 - 18:37
13
okt
'22
Duin en Bollen Vierdaagse (dag 1): Halverwege even lekker bijkomen in De Zilk. (foto's en vlog)
Geschreven door BON en verslag Piet Beelen
Foto's BON en PR

Dagboek Piet Beelen: Dag 1 van de Duin en Bollen Vierdaagse. (verslag+foto's)

Al jaren houdt Piet Beelen uit Noordwijkerhout ons als achterblijvers, middels een dagboek op BON, op de hoogte van zijn belevenissen tijdens de deelname aan de wereldberoemde wandeltocht de Nijmeegse Vierdaagse. Van 13 t/m 16 oktober wordt voor de 1e keer in onze streek de Duin en Bollen Vierdaagse gehouden. Ook bij deze wandeltocht is Piet als deelnemer bereid gevonden om ons, via een dagboek met een dagelijks verslag en foto's te verblijden....

Dagboek Piet Beelen: Dag 1 van de 1e Duin en Bollen vierdaagse.

Als fervent vierdaagse loper met 10x Alkmaar en 7x Nijmegen op de teller mag ik natuurlijk niet ontbreken bij de allereerste Duin en Bollen Vierdaagse. Dit keer heb ik Ronald de Kat zover gekregen om met mij mee te lopen (vandaag was dat meer achter hem aan), dus stapten wij vanmorgen in alle vroegte op de fiets richting Lisse om onze inschrijving om te zetten in deelname.

Om 5:50 uur nam ik mijn “lanyard” in ontvangst van vrijwilligster Bernadette Philippi, oud Zilkse en wereldberoemd eind jaren 70 begin 80 als Tambour-maître van de dit jaar jubilerende Zilker drumfanfare Altesa! (een Lanyard is overigens een chip die automatisch registreert dat je start, controleposten en finish passeert)

Bernadette is één van de zeer talrijke vrijwilligers die zich inzetten om deze vierdaagse tot een succes te maken en ik moet zeggen, dat doen ze erg enthousiast. Overal kom je ze tegen, herkenbaar aan blauwe jasjes en vandaag ook aan een paraplu. Van verkeersregelaars tot wegwijzers, koffieschenkers en levende lantaarnpalen, geen moeite lijkt hen teveel. Chapeau voor zoveel inzet!

Bij de start valt meteen op dat dit een goed georganiseerd evenement is, een heus tentenkamp is opgericht en dranghekken zijn strategisch geplaatst. De organisatie oogt relaxed terwijl ze zich klaar maken om de 1e groep wandelaars te laten starten.

Ondertussen begint het zachtjes te regenen en hullen veel wandelaars zich in poncho’s en regenpakken. Andere wandelaars bedienen zich van een paraplu wat door sommigen als niet prettig wordt ervaren.

Om 6 uur starten we en lopen we in het donker door ontwakend Lisse richting Ter Specke, de route van vandaag heet de Zanderij-route en zal ons door Lisse, Noordwijkerhout, het Langeveld, De Ruigenhoek, De Zilk en Hillegom terug naar Lisse voeren.

Een verrassend traject aan het begin, we gaan het aardedonkere Keukenhofbos in, even goed opletten geblazen op overstekende boomwortels! De route is aangegeven met lampjes en om de honderd meter vinden we een vrijwilliger die als levende lantaarnpaal dienst doet.

Kasteel Keukenhof doemt op vanuit de duisternis en we slaan linksaf richting Halfweg Lis waarna we via Tespelduin en het Oosterduinsemeer Noordwijkerhout binnenlopen. Het is half acht, de regen valt gestaag en het dorp lijkt uitgestorven. We ronden de Witte Kerk en gaan richting Leeuwenhorst om daarna via het Westeinde en de Zeestraat uit te komen bij de zorgboerderij van Het Raamwerk.

Daar is een koffiestop gebouwd met dank aan sponsor Hoogvliet. De regen komt ondertussen met bakken uit de hemel dus is het even goed toeven onder het grote afdak. De koffie smaakt heerlijk en het aangeboden tarwe biscuitje krijgt met dit weer niet de kans om droog te zijn!

We vervolgen onze weg richting Kraaierslaan en de Noordwijkse golfbaan om zo op het strand aan te komen. Rechtsaf richting Langevelderslag, windje in de rug en bakken water op ons hoofd, blijft een leuke hobby! Bij de strandopgang is de regen op het hoogtepunt dus besluiten we te schuilen bij Pim en Roel Hoogies onder het genot van een vers puntje appeltaart en een lekker bakkie (we zijn tenslotte uit). 

Het wordt iets droger dus snel in de benen. Via het fietspad langs het zweefvliegveld is de Ruigenhoek snel bereikt waar we hoofdsponsor van het BlikopTeam Gidie treffen. De gratis snert laten we aan ons voorbij gaan al rook die heerlijk en stonden vele mede wandelaars er van te smullen! We lopen De Zilk in en lopen via Zilkerduinweg langs het Zilt (ff zwaaien naar moeder Joke) en de Beukenlaan naar de Beeklaan.

Ons afvragend waarom toch al die Zilker vlaggen niet uithangen, arriveren we bij Kampeercentrum de Jong. Dit is een rustplaats maar omdat we daar geen bananen kunnen vinden lopen we door langs de Noorder Leidsevaart richting Bartenbrug.

De regen gaat nu zo hard dat we vanaf nu alleen nog maar droger kunnen gaan worden, tot de laatste draad doorweekt aanschouwen we de hyacintenplant activiteiten van de firma van Haaster en zien we een van de laatste velden gladiolen leeg getrokken worden.

Via Margrietenlaan en Pastoorslaan gaat het richting Hillegom. De 4daagse App leert ons dat in 1722 ene Jan Six de Ambachtsheerlijkheid Hillegom kocht. Hij zette vervolgens overal van die stenen grenspalen rondom het dorp om aan te geven dat het zijn grondgebied betrof, tegenwoordig staan de gemeentegrenzen keurig aangegeven op Google Maps dus dat scheelt een hoop gesjouw en gegraaf!

In Hillegom regent het ook maar gelukkig iets minder hard. Het van Nispenpark is het volgende toeristisch highlight. Hier vinden we het Beatles monument ter nagedachtenis aan het memorabele optreden dat de Fab Four hier ooit gaf in Treslong. Ze noemen dit ook wel het vergeten concert omdat alle aandacht altijd uitgaat naar het legendarische concert in het Noord Hollandse Blokker alwaar ook een prachtig monument te vinden is.

Aan het begin van de Hoofdstraat staat een kleurige ballonnenboog om ons welkom te heten en in het dorp is muziek te horen. Kijk, dat zijn Nijmeegse sferen! Er worden petjes uitgedeeld inclusief een zakje tulpenbollen. Hoog tijd voor onze laatste koffiestop bij de Houttuin. Even rust voor de doorweekte voeten en wat warms voor de inwendige mens, dat doet ons goed!

We passeren de 2e ballonnenboog en verlaten Hillegom via de Veenenburgerlaan door richting Keukenhof te lopen. We maken een kleine omweg door dit wereldberoemde bloemenpark (goed te bereiken tijdens het seizoen trouwens met Arriva lijnen 852, 854 en 858) en zien hoe de bloembollen vakkundig geplant worden (met de hand!) en worden verwend met de klanken van een heus draaiorgel. Bij het verlaten van het Keukenhofterrein krijgen we nog een mooi speldje welke we dankbaar in ontvangst nemen.

De laatste kilometer gaat in en dat vinden we niet erg, nog even een kleine omweg via de Herenweg en dan via het Vierkant naar de Finish waar we worden verwelkomd door een vriendelijke dame die bij iedere wandelaar de naam noemt en de afstand, dat is nog eens attent!

De 1e wandel dag zit er op, een zeiknatte dag die ons verrast heeft door een goede organisatie, een uitstekende bewegwijzering en veel wandelplezier. Morgen zijn we zeker weer van de partij!