Datum: 06-06-2023 - 08:09
06
okt
'22
Arriva blijft ook in 2023-2024 busvervoerder in Zuid-Holland Noord.
Geschreven door Arriva
Foto's Redactie BON

Arriva introduceert in- en uitchecken met (mobiele) betaalpas in Zuid-Holland.

Reizen in de bussen van Arriva in Zuid-Holland is nu nog makkelijker. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen...

Daardoor wordt reizen met het OV steeds slimmer en makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de naam OVpay. I

n- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Op www.ovpay.nl staat een overzicht van de regio’s waar dit mogelijk is.

Waarmee betaal je?
Reizigers van Arriva in Zuid-Holland kunnen vanaf vandaag in- en uitchecken met:

• een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS;

• een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);

• buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;

• een smartphone of wearable die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards; de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Hoe werkt het?
Reizen met een betaalpas werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij het instappen bij de kaartlezer in, vooraan in de bus, met een betaalpas/creditcard of een mobiele betaalpas/creditcard op de smartphone. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger met dezelfde betaalpas uit bij de kaartlezer.

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk om een abonnement of kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker.

Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

Tips in- en uitchecken: gebruik de juiste kaart
Houd één en dezelfde betaalpas voor de kaartlezer bij zowel het in- als uitchecken. Haal deze uit de portemonnee of het telefoonhoesje of selecteer deze bewust op de mobiele telefoon. Zo wordt de juiste pas gescand en het juiste tarief berekend.

Een betaalpas/creditcard en een mobiele betaalpas/creditcard, ook wanneer deze aan dezelfde rekening gekoppeld zijn, worden als twee afzonderlijke passen gezien. Let er dus op dat met dezelfde pas in- en uitgecheckt wordt.

Straks in heel Nederland
In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024.

De bussen van Arriva worden voorzien van herkenbare logo’s en informatie, zodat reizigers weten dat ze kunnen in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard.

Informatie voor Arriva-reizigers over OVpay is te vinden op arriva.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl