Datum: 08-12-2022 - 00:04
06
okt
'22
Startschot aanleg schoolmoestuin TC-Leeuwenhorst. (foto's)
Geschreven door BON / TC-Leeuwenhorst
Foto's Wendy Weijers

Startschot aanleg schoolmoestuin TC-Leeuwenhorst. (foto's)

Donderdagmiddag 6 oktober gaven wethouder Theo Alkemade en rector Cees Slats het startschot voor de aanleg van de schoolmoestuin op het Teylingen College Leeuwenhorst (zie eerder bericht op BON). Dit deden zij dit door de tegels en het zand weg te halen voor de aanleg van de fruitmuur. Ook hebben zij samen met leerlingen een paar fruitstruiken geplant. Vervolgens gingen de leerlingen en collega’s...

van college Leeuwenhorst aan de slag gaan in de moestuin. Afgelopen zomervakantie heeft de AW Groep geholpen met het plaatsen van een keerwand en hebben ze de stenen en het zand verwijderd. Dit hebben ze voor een groot deel gesponsord. De Meerlanden en Otte Lisse hebben gezorgd voor aarde.

Nu het grote en zware werk gedaan is, kunnen de leerlingen en collega’s aan de slag met de kleinere werkzaamheden. Zo moet er een hek geplaatst worden, gaan ze houten bakken maken en nog veel meer. In het voorjaar kunnen dan de eerste plantjes in de grond. 

Samenwerkingen
Teylingen College Leeuwenhorst werkt samen met veel verschillende organisaties om de moestuin tot een succes te maken. Zo krijgen ze van Hotel Huis ter Duin verse compost die zij maken van alle voedselresten en krijgen de leerling straks kookles met hun eigen groentes van de sterrenkoks.

Verder helpen ook ouders vanuit hun bedrijven, zo heeft JUB Holland knollen en bollen voor de moestuin gesponsord en kregen ze van FAM Flower Farm een paar dozen met dahliaknollen. Ook de tuincentra Intratuin Lisse en Ranzijn sponsoren het project. 

Groen schoolterrein
De moestuin is onderdeel van het project Groen Schoolterrein. De leerlingen en collega’s willen graag het schoolterrein en het gebied rondom de school vergroenen en zorgen dat de biodiversiteit toeneemt. De brugklasleerlingen hebben vorig jaar allemaal plannen bedacht en de beste worden nu ook echt uitgevoerd.

Zie hier de video met hun ideeën. Zo komt er een binnentuin, meer bomen, een verhoogde tuin en wordt de berm langs de Gooweg omgetoverd tot een biodiversiteitsberm. Voor dat laatste lopen nog gesprekken met de gemeente Noordwijk. Nu wordt er dus begonnen met de aanleg van de moestuin! 

Van Fonds1818 heeft de school een mooie bijdragen gekregen. Ook Jong Leren Eten heeft een bijdrage geleverd. Verder draagt ook de school zelf zijn steentje bij.