Datum: 02-06-2023 - 19:41
29
sep
'22
Geschiedenis beschreven in het boek 'Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed'.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Geschiedenis beschreven in het boek 'Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed'.

'Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed' is de titel van de beschrijving van de geschiedenis van de psychiatrische inrichting Sancta Maria te Noordwijk/Noordwijkerhout dat in december 2022 zal verschijnen. 'Sancta Maria van Wildernisse tot Landgoed' is ontstaan uit een samenwerkingsverband van NoVaTo, Jacques van Wieringen, Janneke Wagenaar en Ans Geerlings, allen afkomstig uit Noordwijkerhout... 

Het boek begint bij de beschrijving van het gebied waarop Sancta Maria in 1928 werd gevestigd. Vanaf 1928 wordt de geschiedenis van deze ‘Wildernisse’ bepaald door de psychiatrische inrichting voor vrouwen Sancta Maria. De geschiedenis van de psychiatrie wordt beschreven, omdat daaruit duidelijk wordt waarom uitgerekend in het Langeveld een inrichting werd gevestigd. En dat de bouw van het complex samenhing met het toenmalige idee van de behandeling van ‘zielszieken’.

En waarom de Zusters van Liefde, die van oorsprong uit België afkomstig zijn, juist hier zijn neergestreken. De Zusters van Liefde hebben een grote stempel gedrukt op Sancta Maria, ook na 1970 toen Sancta een Stichting werd en de zusters langzaam maar zeker uit het beeld verdwenen. Het katholieke karakter van Sancta Maria (en van Sint Bavo) heeft in het dorp Noordwijkerhout zijn sporen nagelaten.

Tussen 1928 en 2006, toen de laatste patiënt Sancta Maria verliet, hebben hier duizenden mensen gewoond en gewerkt. Het was een woondorp, met een zelfvoorzienende functie. De samenstellers hebben geprobeerd een beeld te vormen en te beschrijven van deze periode, maar ook van de omvorming van de instelling tot Landgoed.

Ze hebben onder andere gebruik mogen maken van het archief van NoVaTo en van het boek van M. van Dort-Clements Weerspiegeling van toen, 60 jaar Sancta Maria, dat in 1988 verscheen ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Sancta Maria.

Geïnteresseerden kunnen inschrijven op dit boek, dat in de loop van december zal verschijnen. Ze kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uitvoering gebonden, voorzien van veel illustraties/foto’s
Prijs ca 35 euro
ISBN 978-90-9036476-6
Website: www.sanctamariavanwildernissetotlandgoed.blogspot.com