Datum: 05-10-2022 - 02:07
21
sep
'22
Resi Veldhoven presenteert haar boek 'De Rouwcamper', van mantelzorger naar levensverhaalschrijver.
Geschreven door BON / Resi Veldhoven
Foto's Redactie BON

Resi Veldhoven presenteert haar boek 'De Rouwcamper', van mantelzorger naar levensverhaalschrijver.

Op woensdagmiddag 21 september, Wereld-Alzheimer-dag, heeft Resi Veldhoven uit Noordwijkerhout haar boek  'De Rouwcamper' gepresenteerd in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden in Café van der Geest. Het eerste boek 'Voor iedereen die een naaste met dementie moet loslaten' werd door Resi zelf uitgereikt aan haar, steun en toeverlaat, vriendin José Nulkes. Ook de drie kinderen...

Annemarie, Marten en Joost van haar in 2016 overleden echtgenoot Henk Wilson kregen uit handen van Resi een exemplaar.

Resi Veldhoven  'Van mantelzorger naar levensverhaalschrijver'.
Van 2005 tot 2017 was ik mantelzorger voor mijn moeder en man met alzheimer. Heftige jaren waren dat, waarin ik eigenlijk niet in de gaten had, dat ik een mantelzorger was geworden. Ik werkte (in het onderwijs), zorgde en overleefde. Het was afschuwelijk mijn twee meest geliefde mensen met hun ziekte te zien worstelen.

Door mijn zorg voor hen, vergat ik goed voor mezelf te zorgen. Via een vriendin, wiens vader bij mijn moeder op de afdeling van het zorgcentrum woonde, kwam ik in contact met de site van PGGM&CO. Plotseling realiseerde in me een mantelzorger te zijn geworden.

Ik meldde me aan en kwam regelmatig naar de bijeenkomsten van de mantelzorggroep in Zeist. Wat was het fijn om daar herkenning en erkenning te vinden. Ik had er niet voor gekozen om mantelzorger te worden; ik was het vanzelf geworden.

Ik voelde me onbegrepen, omdat het altijd over mijn zieke moeder en man ging, terwijl mijn leven ook volkomen op zijn kop stond. Bij PGGM leerde ik weer een beetje voor mezelf te zorgen, kon ik uitspreken hoe ik me voelde en vond ik fijne mensen waar ik nu nog steeds contact mee heb.

PGGM vroeg me naar het Alzheimercongres te gaan, in ruil daarvoor mocht ik een stukje schrijven over dit congres. Zo werd ik blogger over mijn mantelzorgen. Deze blogs werden in de diverse nieuwsbrieven van PGGM&CO geplaatst. In 2016 overleed mijn man, in 2017 mijn moeder. Twee jaar geleden besloot ik om een boek te gaan schrijven over mijn mantelzorgperiode.

Mijn boek 'De Rouwcamper' beschrijft mijn camperreis naar Frankrijk in 2018. Deze reis maakte ik in mijn eentje om mezelf na zo'n lange periode van zorg én rouw weer terug te kunnen vinden. Ik huurde een rode camper. Om weer grip op mijn leven te krijgen ging ik alleen op reis, zonder plan. Een kwestie van instappen, schakelen en wegrijden.

Onderweg bleek de werkelijkheid toch weerbarstiger, dan ik me had voorgesteld. Ik probeerde in mijn geliefde Frankrijk mijn herinneringen te verenigen met mooie nieuwe ervaringen. Zo probeerde ik mijn teruggekregen vrijheden te omarmen. Wist ik na een periode van verzorgen en rouw nog wel wat vrijheid was? Hoe voelde het om weer voor jezelf te mogen kiezen? Kon ik dat nog?

Op 21 september op Wereld-Alzheimer-dag is mijn boek gelanceerd. Zonder PGGM&CO zou ik nooit zo ver gekomen zijn. Mijn dank is dan ook heel groot. En ook dank aan de uitgever van het boek Brenda van Es van 100jaarnavandaag. Bij haar volgde ik alle cursussen om tot dit mooie boek te komen.

Mijn boek 'De Rouwcamper' is vanaf vandaag 21-09-22 te koop via de boekhandel en bij alle online verkooppunten zoals Bol.com, Bruna, Libris, enz. Mijn blogs uit 2015 en 2016 zijn te vinden op https://resiveldhoven.com/