Datum: 25-09-2022 - 00:04
8 aanbiedingen met (weekend)voordeel 
op de BON-actiepagina, klik hier.

 

15
sep
'22
Start gemaakt met het in ere herstellen van de Frans Tuin op Landgoed in den Houte. (foto's)
Geschreven door BON / Landgoed in den Houte
Foto's Redactie BON

Start gemaakt met het in ere herstellen van de Frans Tuin op Landgoed in den Houte. (foto's)

Landgoed in den Houte, het voormalige psychiatrisch-terrein Sint Bavo, kent veel cultuurhistorische  waarden. Veel van die waarden zoals de Engelse tuin, de Franse tuin en de begraafplaats zijn afgelopen jaren ernstig in verval geraakt. De ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe b.v. zal deze waarden herstellen. Het landgoed is tevens in het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek (2016)...

aangewezen als prioritaire parel en is er in totaal € 500.000,- aan subsidie in het vooruitzicht gesteld. Deze subsidiegelden worden aangewend om de twee tuinen en de begraafplaats te voorzien van een 'extra kwaliteitsimpuls'. 

Met het opknappen van de Engelse Tuin is men al een tijdje geleden aan de slag gegaan en heeft men onlangs weer water laten stromen in de nieuwe vijver.

De Franse Tuin.
Het in ere herstellen van de Franse Tuin, voor het voormalige Bavo-hoofdgebouw, is onlangs gestart en oogt deze tuin straks weer net zo groen en statig als voorheen. Een Franse tuin of baroktuin is een formele tuin. De kenmerken van een Franse tuin zijn veel groen, strakke vormen en vooral symmetrie. De tuin heeft een koninklijke sfeer.

Het concept van een Franse tuin is al enkele eeuwen oud. De eerste Franse tuin is al in de zeventiende eeuw ontworpen door tuinarchitect André le Nôtre (1613-1700). Hij ontwierp onder andere de tuinen van het kasteel van Versailles. Achterliggende gedachte bij een Franse tuin was dat de natuur moest worden beheerst door de mensen.

Ontwerp van Juchem
De tuinarchitect John Juchem maakte in 1915 een tuinontwerp voor de inrichting van het Bavo-terrein. In 1916 was de geometrische voortuin in eerste aanleg gereed. Aan twee kanten van het symmetrische padenpatroon stonden oorspronkelijk iepen. In 1931 werd de voortuin opgeknapt. Na de Tweede Wereldoorlog werd de voortuin hersteld door het aanbrengen van nieuwe beplanting.

Groene tuin.
Een Franse tuin is vooral groen. Groen van grasvelden, hagen, bomen en kleine struiken. Groene planten die in vorm kunnen worden gesnoeid, ogen mooi. In de tuin zijn weinig bloeiende planten te vinden, vaak maar één soort per seizoen. Belangrijk bij een Franse tuin is dat er symmetrie in de tuin zit. Door deze symmetrie wordt rust gecreëerd.

De contouren van de strakke Franse Tuin voor het hoofdgebouw van de voormalige Sint Bavo zijn nog steeds zichtbaar. Restanten van de oorspronkelijke tuinaanleg zijn de twee bomen die leiden naar de ingang, de trap, grindpaden en de cirkel en het vierkant met buxushagen. De combinatie van een vierkant-met-kruismotief is heel kenmerkend.

Tuinrenovatie.
De Franse tuin wordt weer in oude glorie hersteld en daarna goed onderhouden om te zorgen dat de tuin er ook in de komende decennia mooi uit blijft zien. De nationale driekleur zal er straks op feestdagen weer uitbundig wapperen. De twee vlaggenmasten in de tuin zijn immers nog altijd aanwezig.

Foto's 1, 2, PR,  3 t/m 16 BON en 17 impressiefoto.