Datum: 06-06-2023 - 07:18
11
sep
'22
Noordwijkerhoutse Nina (12) zwemt prachtig Nederlands kampioenschap open water. (foto's +filmpje)
Geschreven door PR
Foto's Redactie BON

Noordwijkerhoutse Nina (12) zwemt prachtig Nederlands kampioenschap open water. (foto's + filmpje)

De 12-jarige Nina Tetteroo heeft afgelopen vrijdag en zaterdag, 9 en 10 september het NK open water gezwommen in Sleeuwijk. Vrijdag ruilde ze er de kermisvrijdag voor in om naar Sleeuwijk af te reizen voor het kampioenschap. Nina zwemt al vanaf haar 4e jaar wedstrijden en is specialist in de lange afstanden. In het zwembad zwemt ze met gemak een 400, 800 en 1500 meter vrije slag. Dat smaakte naar meer...

en zo begon het Open Water zwemmen afgelopen juni In Leiden bij haar eerste 1000 meter in een wedstrijd. Zwart van het water uit de Leidse gracht kwam ze op de kant met een grote glimlach. ‘Dit is zo gaaf’, riep Nina uit.

En zo heeft ze daarna verschillende wedstrijden gezwommen in Bodegraven, Breskens, Goes en Heerjansdam. Eerst alleen de 1000 meter vrije slag, maar al snel voegde ze daar de schoolslag aan toe. Met zo’n 10.000 meters in de benen was ze er helemaal klaar voor.

Vrijdagmiddag stond ze aan de start van de 2500 meter vrije slag. Het weer maakte het nog onzeker of er überhaupt gestart mocht worden, maar de sterke wind dreef de zon tevoorschijn. Als een van de jongste deelneemsters uit het veld wist Nina (2010) een prima lijn te vinden om haar favoriete slag te zwemmen.

Hoewel de massastart altijd dringen is, wist Nina mooi naar voren te zwemmen en te eindigen op een prachtige 6e plaats in de categorie meisjes 2009-2010. Moe, totaal leeg gezwommen, maar heel voldaan en opgewekt kwam ze het water uit om zich warm te laten knuffelen door haar trotse meegereisde familie. In een mooie tijd van 41 minuten en 11 seconden zwom ze deze pittige en lange race.

En na een nachtje slapen in de camper op de plaatselijke camping stond Nina de volgende vroege ochtend weer klaar voor haar 1500 meter schoolslag. Het was donker weer. Het water was 19,3 graden, bijna een graden kouder dan de dag ervoor.

Maar Nina ging ervoor. Harde en krachtige slagen maakten dat ze het sterke deelnemersveld goed kon bijhouden. Na 30 minuten tikte Nina als 4e aan in de categorie meisjes 2009/2010. Wederom een imposante prestatie, Nina komt volgend seizoen wederom uit in deze categorie.

Het Open Waterseizoen is voor Nina afgesloten, ze is nu in training voor het wedstrijdseizoen in het zwembad. Waarin ze uit komt in de Eredivisie met haar Voorhoutse club De Columbiaan. En 2022 zal worden afgesloten met de kampioenschappen estafette en lange baan, waarin ze hoopt dat ze zich hiervoor weet te plaatsen met haar clubgenoten en individueel.

In juni zal het Open water seizoen weer starten voor haar. Nina hoopt dat de blauwalg volgend jaar weg blijft of dat de plassen en meren om ons heen verbetert worden. Zodat zij en vele met haar kunnen trainen en zwemmen in het open water. Want starten op een olympische spelen in het open water is toch een mooie droom.

Foto's + filmpje PR.