Datum: 06-10-2022 - 15:53
08
sep
'22
 Dahlia Mozaïekwedstrijd met fietsroute door de Bollenstreek.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Dahlia Mozaïekwedstrijd met fietsroute door de Bollenstreek.

Veel enthousiaste vrijwilligers en ondernemers uit de Duin- en Bollenstreek zijn deze week bezig om weer de meest kleurrijke dahlia-kunstwerken te maken. Dit jaar zijn er in Noordwijkerhout, De Zilk, Voorhout, Hillegom en Lisse van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september maar liefst 80 mozaïeken te bewonderen. Om geen dahliamozaïek te missen heeft de organisatie een leuke fietsroute gemaakt. Je fietst niet alleen langs de mozaïeken...

maar je komt op de route ook een aantal dahlia showtuinen tegen zoals De Tulperij Voorhout, Tulipbarn Hillegom en Kasteel Keukenhof. Op vrijdag 9 september beginnen de deelnemers langs de route de mozaïeken te steken en in de loop van de dag zijn de meeste mozaïeken klaar voor bezichtiging.

Tijdens het Dahlia Weekend zijn er ook extra activiteiten bij Kasteel Keukenhof. Geniet van de schitterende Dahlia-show en bezoek het kasteel op zaterdag 10 september. In de kasteeltuin is zelfs een corsowagen te bewonderen.

Klik hier voor de Routekaart Dahlia mozaïeken (PDF).

Klik hier voor de fietsroute via Google-Maps.

Dahlia
De Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae) en staat bekend om zijn mooie kleuren en vormen. Van oorsprong komt de Dahlia uit Mexico en er bestaan wel meer dan 20.000 (!) verschillende variëteiten.

Om de Dahlia in het Nederlandse klimaat te kunnen handhaven, moeten de knollen voordat de vorst inzet worden opgegraven, waarna ze op een koele, donkere plek worden bewaard. In ongeveer april, en als het zeker niet meer gaat vriezen, worden ze buiten weer gepland. Waarna hij half augustus tot begin oktober in bloei komt. De Dahlia is dus een echte zomerbloem.

Foto's vorige editie BON.