Datum: 28-11-2022 - 16:09

27
aug
'22
In memoriam: Kees van Opzeeland (erelid Drumfanfare Altesa).
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

In memoriam: Kees van Opzeeland (erelid Drumfanfare Altesa).

In memoriam Kees van Opzeeland. Afgelopen week ontvingen wij het verdrietige bericht dat Kees van Opzeeland ons is ontvallen. Kees werd halverwege de jaren 80 lid van Altesa. Als één van de eerste leerlingen nam hij les op de HaFa muziekschool, een samenwerkingsverband van 3 verenigingen uit de gemeente Noordwijkerhout. Kees ging met veel enthousiasme op schuiftrombone les bij Bouke Schut. Binnen Altesa was Kees een graag gezien man...

met zijn kwinkslagen en goed doordachte opmerkingen wist hij de sympathie van veel leden voor zich te winnen. Al snel werd Kees ook op bestuurlijk vlak actief en vervulde hij diverse functies binnen het bestuur. Zijn bijdrage hierin is belangrijk geweest voor Altesa.

Met een scherpe analyse wist hij vaak de angel uit discussies te halen en deze om te vormen naar goede en vooral opbouwende gesprekken. Een bekende spreuk van Kees was Sapiens non urinat in ventum (een wijs man plast niet tegen de wind in), en zo kennen wij Kees ook, wijze woorden, niet tegen de stroom maar constructief kritisch met een duidelijk doel voor ogen. Hij heeft ons veel geleerd.

De bekende oogopslag over de bril waar je de twinkeling in zijn ogen zag, was kenmerkend voor hem. Kees kon oprecht blij zijn om iemand weer te zien en wist velen te verbazen door zijn ijzersterke geheugen.

Op repetitieweekenden was de playbackshow een vast item en nam Kees in de jury plaats. Altijd een goed woord voor de deelnemers en opbouwende kritiek waarbij de zin “deze act heeft alles in zich om zich nog te verbeteren” bij veel Altesianen in het geheugen gegrift staat.

Ook bij optredens was hij er zo vaak als mogelijk bij, alleen als de Goedheiligman in het land kwam dan had hij andere bezigheden. Na een optreden even napraten over hoe het gegaan was kwam Kees met de opmerking dat het dit keer “lang niet verdienstelijk” was geweest waarna de ene helft van de band trots, en de andere helft in vertwijfeling huiswaarts keerde.

Muzikaal had Kees zijn handen vol aan zijn schuiftrombone, hij concentreerde zich op zijn bladmuziek waardoor het veelvuldig voorkwam dat hij niet doorhad dat de fanfare halt ging houden en hij dus tegen zijn voorganger aan marcheerde.

Door zijn gehoor problemen was Kees genoodzaakt zijn muzikale carrière met pijn in het hart te stoppen. Het was voor het toenmalig bestuur aanleiding om hem een welverdiend Erelidmaatschap toe te kennen als dank voor zijn enorme inzet en bijdrage aan Altesa.

Blij zijn wij dat Kees met zijn Maria aanwezig was bij onze jubileumdag. Hier hebben veel leden nog even met hem gesproken en dit vormt een mooie herinnering van een erelid en muziekliefhebber.

Vandaag hebben wij Kees mogen begeleiden naar het kerkhof. Hiervoor zijn wij zeer dankbaar. Wij wensen Maria, kinderen, kleinkinderen en alle andere die Kees een warm hart toe dragen sterkte met het verlies.

Foto's Drumfanfare Altesa De Zilk.