Datum: 06-06-2023 - 08:46
14
aug
'22
Zaterdag 13 augustus Agrarische Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Ondanks de warmte een goede belangstelling voor Agrarische Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’. (foto's)

Een aantal agrarische bedrijven aan de Prinsenweg, Frank van Borselenlaan en Teylingerlaan (waaronder BON-adverteerder Agrarisch Loonbedrijf Salman) zetten zaterdag 13 augustus hun deuren open. Zij lieten zien wie zij zijn, hoe het bedrijf eruit ziet en welke werkzaamheden er achter hun deuren en op het land plaatsvinden. Daarnaast waren er op veel bedrijven extra activiteiten, zoals...

een bijenhouder, de agrarische natuur- en landschapsvereniging het Hoogheemraadschap van Rijnland en lokale cultuurhistorische verenigingen, zoals Historische Kring Voorhout en Museum de Zwarte Tulp. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond toonde haar projecten voor agrarisch natuurbeheer.

In sommige bedrijven werden rondleidingen gegeven, bij andere bedrijven kon men vrij rondlopen. De ondernemers en hun medewerkers vertelden vol passie over het bedrijf, over hun producten en de doelen die zij hebben. Zij beantwoordden al de vragen over de geheimen van het vak. 

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek gaf informatie over behoud van bollenschuren. Tussen de bedrijven reed een treintje. Ondanks het warme weer was de belangstelling goed te noemen. Ook voor kinderen was er genoeg te beleven. Een aanrader voor jong en oud.

Deelnemende bedrijven waren:
1. Kallaland en Agriko, kwekerij van calla’s, Prinsenweg 30, Voorhout 2. Theo van Iterson, bloemenkwekerij, Prinsenweg 28, Voorhout 3. C.C.A. van der Vlugt, bloembollenkwekerij Prinsenweg 22, Voorhout 4. T.J.M. Leenen, bloemen– en bollenkwekerij Prinsenweg 16a, Voorhout 5. Matth. Verdegaal, bloembollenteelt en -handel, Frank van Borselenlaan 4, Voorhout 6. Agrarisch Loonbedrijf Salman, Teylingerlaan 7, Voorhout.

De ondernemers laten de bezoekers kennismaken met de wereld van de tuinbouw in de Bollenstreek en vertellen alles wat je wilt weten over de teelt en verwerking van bollen, bloemen en vaste planten. Bollenstreek in Bedrijf Bollenstreek in Bedrijf is een initiatief van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord).

De open dag werd dit jaar voor de 29ste keer georganiseerd en heeft als doel inwoners en bezoekers van de Bollenstreek nauwer te betrekken bij het werk van de agrarische bedrijven.

Foto's Phil Krom (bij Agrarisch Loonbedrijf Salman) > Bekijk alle foto's via Blik Op Lisse/Teylingen, klik hier.