Datum: 13-08-2022 - 02:51
Nieuwe aanbiedingen met (weekend)voordeel op actiepagina, klik hier.
27
jul
'22
Voortgang (4) in ere herstellen Engelse Tuin op Landgoed in den Houte: eendjes zwemmen in nieuwe vijver. (filmpje)
Geschreven door Redactie BON

Voortgang (4) in ere herstellen Engelse Tuin op Landgoed in den Houte: eendjes zwemmen in nieuwe vijver. (foto's + filmpje)

De Engelse Tuin van Landgoed in den Houte, ooit een begrip in Noordwijkerhout, wordt weer in ere hersteld. De historische tuin gaat straks een fantastische plek worden waar de oude en nieuwe bewoners op adem komen, een wandeling met hun hond maken of hun kinderen laten spelen. Een flink verwilderde tuin verandert nu in een échte Engelse landschapstuin...

met verslingerende paden en struiken. Plantensoorten die in de vorige eeuw in de tuin stonden, worden herplant en oude elementen zoals de waterval, de drie bruggen en het Mariabeeld van de beeldhouwer Wim Harzing worden er in teruggebracht. 

De oude bunker krijgt een functie als pompstation. Na het herstel van de Engelse tuin kunnen trouwparen net als vroeger gebruikmaken van deze unieke locatie. Het herstellen van de Engelse tuin is ook een project onder het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. (zie eerder nieuwsitem op BON).

Wat is een Engelse tuin?
Een Engelse tuin is een landschapstuin, die navolging kreeg in de tweede helft van de achttiende eeuw. Er werd afgestapt van het idee dat de natuur beheerst moest worden door mensen. De Engelse tuin is een natuurlijke tuin.

Het biedt een romantisch, parkachtig landschap met verrassende doorkijkjes. Vol bloemborders, natuurlijk met rozen, gazon en zitjes om van de bosrijke omgeving te genieten. Water vormt een belangrijk onderdeel van deze weelderige tuin vol kleurrijke plantenborders.

In ere hersteld
De eerste stap om de tuin weer te laten stralen, was het verwijderen van de verwilderde beplanting. Er komen solitaire bomen, die alleen beter tot hun recht komen, en groepen bomen. Cultuurhistorische elementen, zoals het Mariabeeld van de beeldhouwer Wim Harzing, worden gekoesterd. De slingerende paden in het park worden hersteld en verhard.

Vijver Engelse Tuin (update 27-07-2022)
Water is een belangrijk element in de Engelse landschapstuin. De oude vijver is het afgelopen jaar helemaal vernieuwd en onlangs gereedgekomen. Deze week is het water er weer toegelaten en zwemmen de eerste eendjes al in de nieuwe vijver. (en heel veel kroost uit de Bavosloot....)

Het water van de vijver staat op termijn in verbinding met de ‘Waterweide’ (terrein oude Kinderboerderij de Dierenhoeve) en loopt er straks een kronkelende beek door het hele gebied.

In het park worden na de zomer nieuwe, sierlijke bruggetjes geplaatst en de betonnen waterval, die in 1953 werd aangelegd, wordt dan ook verder hersteld zodat het water daar ook weer vanaf kan stromen.

Aan het water wordt een ontmoetingsplek gecreëerd met zitbankjes en wordt er verder groen aangeplant. Hier is het straks heerlijk toeven met uitzicht op het spiegelende wateroppervlak. Ook in het park worden zitbanken geplaatst.

Tekst Landgoed in den Houte en BON.

Klik hier voor item 3 over de voortgang 13-6-2021

Klik hier voor item 2 over de voortgang 22-2-2021.


Klik hier voor item 1 over de Voortgang 23-1-2021.

Foto's en filmpje BON en foto's Dick Hoogkamer waarvoor dank.