Datum: 13-08-2022 - 03:05
Nieuwe aanbiedingen met (weekend)voordeel op actiepagina, klik hier.
22
jul
'22
Dagboek Piet Beelen bij de 104e Nijmeegse Vierdaagse 2022. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek Piet Beelen: De dag (4) van Cuijk en de Via Gladiola! (foto's)

De Noordwijkerhoutse deelnemer Piet Beelen is, na helaas een verplichte pauze van twee jaar, gelukkig toch weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden. Zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand gezellig meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de belevenissen tijdens zijn 7e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht....

Piet loopt dit jaar in het gezelschap van zijn zoon Sjoerd en vriend Jaap en zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts de dagelijkse tocht van 50 km lopen. BON wenst Piet, Sjoerd en Jaap en alle andere meer dan 42.000 deelnemers veel wandelplezier toe. En u veel leesplezier op deze laatste dag bij de 104ste Nijmeegse Vierdaagse in 2022.

Dagboek (5) Piet Beelen: De dag (4) van de dag van Cuijk en de Via Gladiola! (foto's)

Donderdagavond, we nemen de schade op na zoveel uur in de regen wandelen. Sjoerd zijn tenen zijn een en al blaar, bij mij zit er een grote blaar op de zijkant. Om Sjoerd maak ik mij wel zorgen, deze blaren zijn niet te tapen dus benieuwd of het morgen nog gaat lukken. De rest van de blaren tapen we af en daarna vallen we beide in een bijna comateuze slaap.

Om 3 uur staan we voorzichtig op, de voeten zijn wat geslonken dus we passen weer in de schoenen, we gaan ervoor vandaag. Pijn is een emotie dus dan zijn we vandaag maar wat emotioneler. De Wedren is in spanning, de aanmoedigende studenten massaal aanwezig dus alle ingrediënten voor een mooie start zijn aanwezig. Het begin is even bijten door de blarenpijn heen maar dat gaat prima.

We spreken af dat Sjoerd aangeeft wanneer we pauzeren en welk tempo er gelopen gaat worden. De route stad uit is dezelfde als die van woensdag, na ruim 8 km verlaten we de bebouwde kom en lopen richting Overasselt waar we op 12,5 km even aan de kant gaan voor een bakkie en een heerlijk broodje ei. Het tempo is flink opgevoerd door Sjoerd onder het motto, minder tijd lopen is minder pijn.

Het smaakt ons heerlijk en na deze pauze gaan we weer in de benen en lopen richting Grave. Op de brug over de Maas treffen we Willem Kerkvliet, hij loopt voor de 2e keer de 4daagse en doet dit voor een goed doel, het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Zijn vader is helaas aan kanker overleden en hij verwacht dat de finish een emotioneel moment gaat worden omdat hij bij zijn 1e finish nog opgewacht werd door zijn toen al zieke vader.

Dat zal inderdaad een lastig moment zijn. De vriendin van Willem loopt de 40 kilometer, hij verteld dat zij het zwaar heeft want ze is 15 weken zwanger. Dapper van haar om dan toch te lopen! Willem’s conclusie is dat zij waarschijnlijk de jongste deelnemer van de vierdaagse bij zich draagt.

Grave komt in zicht, we nemen afscheid van Willem en lopen op tempo het mooie stadje in. Een peloton Natres militairen merkt ons op en roept hun dienstmakker Andre, jij komt toch uit Noordwijkerhout, kijk, zij hebben ook Noordwijkerhout op het shirt staan! We lopen Grave uit nadat we de burgemeester begroet hebben. Grave weet ook hoe je het feest moet vieren, prachtig sfeertje.

Van Grave naar Beers is er weer sprake van een saaie route maar de militairen hebben er heel veel zin in vandaag en vermaken ons met hun liederen, met name een Duits peloton heeft een sergeant met een longinhoud van een olifant. De mannen lopen een hoog tempo en zouden volgens mij na de finish nog probleemloos doorstoten richting Wageningen. Sjoerd doet het kopwerk en ik moet alle zeilen bijzetten om hem bij te houden.

In Gassel lassen we de 2e pauze in op 26 km, Peter v/d Berg heeft dezelfde gedachte en we spreken hem kort. Ook voor hem een zware dag gisteren maar gelukkig vandaag weer up en running. Beers komt in zicht, de 40 km voegt zich bij ons maar gelukkig mogen we 1 kilometer verderop weer een saai lusje in richting Vianen.

Dankzij Sjoerd’s tempo zijn we echter snel in Vianen en daar is het gelukkig wel feest, we lopen via de Via Frikandella, de bewoners bieden ons free-kandellen aan en free Beer, de frikandel gaat er prima in, het bier slaan we nog even over.

Na Vianen meteen het industrie terrein van Cuijk op waar wij aangesproken worden door Stefan de Kluiver, hij loopt voor de 1e keer de 4daagse met zijn maat die hem voor de 2e keer loopt. Stefan heeft de 1e dag ook gelopen, is ’s nachts om 12 uur vertrokken om de volledige 52 km te lopen, diep respect!

We gaan Cuijk in, altijd een hoogtepunt in de 4daagse. Het stadje barst zowat uit zijn voegen, wat een heerlijke doorkomst is dit. Bij de pontonbrug over de Maas staat Jaap ons op te wachten, ik heb net een vers getapt biertje van een toeschouwer aangereikt gekregen die ik deel met Sjoerd, die smaakt heerlijk!

We lopen door naar Mook voor de laatste pauze. Lekker 2 koude colaatjes (In Mook hebben ze Coke) en even zitten. Nog 12 kilometer en het is pas half twaalf. We starten weer op en lopen richting Molenhoek en Malden, het publiek is steeds talrijker aanwezig en gunt ons alvast een voorproefje voor de Via Gladiola. Het tempo gaat niet omlaag, we stoempen lekker door en Sjoerd kan voor het eerst genieten van de sfeer langs de route, ongelofelijk dat hij dit kan na zo’n dag van gisteren, ik kan hem niet verwijten dat hij geen karakter heeft!

De Via Gladiola staat afgeladen met toeschouwers, wat een prachtig feest is dit toch. We worden net aan niet gedragen naar de finish en genieten met volle teugen. Ik loop langs de eretribune en neem even de hoed af voor de Marsleider als dank voor de perfecte organisatie en loop dan snel de hoek om naar onze trouwste supporters Corina en Kim die naar Nijmegen afgereisd zijn om ons in te halen. Na dit hartelijke welkom is het nog maar 500 meter naar de finish waar we om kwart voor 2 afmelden en onze beloning ontvangen.

Oihjohjoi wat hebben wij afgezien deze editie. 3 dagen waren voor ons zwaarder dan eerdere 4 dagen edities maar vandaag schrijven we op als top dag. 52,7 km op ruim 6 km per uur dankzij Sjoerd in een kleine 65000 stappen. Voor we de Wedren opgaan breng ik de in Malden meegekregen gladiool bij het monument ter ere van de Bierman, de inspirator van mijn wandelgekte, wat had hij genoten vandaag.

Even emotioneel ontladen en vervolgens de Wedren op, ik durf de schoenen niet uit te doen, de linkervoet voelt als een en al blaar. We zakken neer op een bank en krijgen van Jaap een lekker koud biertje. De missie is volbracht dus we kunnen ons laven aan koud gerstenat.

Met de zang van Jacco Duivenvoorden (te boeken voor feesten en partijen) in ons hoofd zakken we later af richting camping.. Lekker biertje, lekker biertje, ja die gaat er altijd in!

Wie weet tot volgend jaar!

Dagboek (4) Piet Beelen: De dag (3) van Groesbeek en Zevenheuvelenregenweg. (foto's+filmpje)

Dagboek (3) Piet Beelen: De dag (2) van Wijchen, 48.5km, 8 uur en 12 minuten, 60980 stappen.

Dagboek (2) Piet Beelen: De dag (1) van Elst....

Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.