Datum: 13-08-2022 - 01:34
Nieuwe aanbiedingen met (weekend)voordeel op actiepagina, klik hier.
21
jul
'22
Dagboek Piet Beelen bij de 104e Nijmeegse Vierdaagse 2022. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek Piet Beelen: De dag (3) van Groesbeek en Zevenheuvelenregenweg. (foto's+filmpje)

De Noordwijkerhoutse deelnemer Piet Beelen is, na helaas een verplichte pauze van twee jaar, gelukkig toch weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden. Zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand gezellig meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de belevenissen tijdens zijn 7e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht....

Piet loopt dit jaar in het gezelschap van zijn zoon Sjoerd en vriend Jaap en zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts de dagelijkse tocht van 50 km lopen. BON wenst Piet, Sjoerd en Jaap en alle andere meer dan 42.000 deelnemers veel wandelplezier toe en u veel leesplezier!

Dagboek (4) Piet Beelen: De dag (3) van Groesbeek en Zevenheuvelenregenweg. (foto's+filmpje)

Iets voor 3 uur sta ik op en ga mij voorbereiden op de 2e wandeldag. Sjoerd en Jaap zijn ook al bezig al is Jaap niet heel fanatiek. Hij heeft gisteren behoorlijk afgezien en zijn knie en heup spelen op. De knie is gisterenavond nog even in de tape gezet door de fysiotherapeute dus hij wil het wel gaan proberen.

Sjoerd is ook nog niet up en running, de laatste 2 wandeluren waren gisteren wel heel erg warm en onze voeten hebben het daardoor zwaar te verduren gehad. Met name Sjoerd heeft nogal wat blaren op zijn tenen opgelopen.

04.00 uur vertrekken we van de Wedren en al meteen blijkt dat Jaap het tempo niet gaat redden, hij worstelt zich door de 1e 6 kilometers maar besluit dan toch om terug te gaan. Een week na zijn corona in combinatie met de pijn aan zijn heup en knie maken dat hij op moet geven, ontzettend jammer maar een verstandig besluit. Niet forceren, hij moet nog langer mee.

Sjoerd en ik lopen richting Malden, het is broeierig warm want het heeft vannacht flink geregend dus de luchtvochtigheid is hoog. De sfeer in het peloton is rustig, er word wat geklets, hier en daar een grap, het tempo ligt weer redelijk hoog waardoor we al snel Malden achter ons laten en richting Mook lopen. Sjoerd geeft aan dat hij in Mook graag even naar zijn blaren wil laten kijken bij de Rode Kruis tent.

Een goed plan want ik voel ook een lichte pijn in de linkervoet dus ik ga graag even met hem mee. We treffen het en zijn meteen aan de beurt, bij Sjoerd worden 8 blaren geprikt en zijn tenen worden ingezwachteld met vette watten, dat moet voor vandaag genoeg zijn. Bij mij constateren we 1 blaar onder de voet die na het prikken ingetaped wordt.

Al met al zo’n 40 minuten kwijt maar we kunnen weer redelijk opstarten, al krijgen we ondertussen de 1e bui op ons dak. Een snelle bak koffie onder een bijna droge boom en daarna op pad richting Plasmolen waar het alweer droog is.

Plasmolen is weer een feest om doorheen te lopen, aan beide kanten van de weg ziet het zwart van de mensen, de muziek schalt uit de boxen waarbij 1 nummer de boventoon voert, het is iets over wat een moeder zei maar dat de zoon het toch deed of zoiets, best een leuk nummer, daar zouden de Koetillers wel iets mee kunnen denk ik.

We horen een militair peloton aan komen achter ons, hun gezang klinkt duidelijk door dus als we op onze schouder getikt worden wijken we uit om ze door te laten. Wat schetst onze verbazing, een vrolijke kerel stapt ons voorbij met een grote box in zijn rugzak waarop hij het heldhaftige gezang laat horen. Mooie grap!

Onderweg naar de volgende plaats Milsbeek hebben we even tijd om wat te praten, de route is even niet heel interessant dus lopen we ons af te vragen hoe Noordwijkerhout er in oktober uit zal zien bij de doorkomst van de Duin- en Bollenvierdaagse. Als “feestdorp” van de gemeente Noordwijk hebben we natuurlijk wel een naam op te houden dus we zijn benieuwd welke initiatieven er gaan komen! (we trainen ons tenslotte deze dagen helemaal suf voor dit evenement)

Bij Milsbeek controleer ik nog een keer de tape bij mijn blaar, het voelt niet goed en dat klopt want de blaar blijkt niet goed leeg gedrukt. Snel even opnieuw prikken en af tapen langs de weg zodat ik redelijk pijnvrij verder kan. Vanaf Milsbeek lopen we de extra lus in die alleen voor de 50km lopers is en het begint taai te worden. Pijnlijke voeten, het 2e regenbuitje en saaie wegen langs maisvelden en weilanden maken dit deel van de 4daagse niet tot het hoogtepunt van de dag.

In Gennep is nog wel wat vertier en genieten we van een soepje op een terras (het is alweer droog gelukkig) en zien we verbeten gezichten van onze collega wandelaars. Sommige lopen mank of op eieren. Als we weer vertrekken treffen we een stel dat er helemaal klaar mee is, die proberen we een hart onder de riem te steken maar of dat geholpen heeft…..

Ottersum is het laatste grote dorp dat we passeren in de lus, daar weten ze ook wel hoe je een feestje viert en dat loopt toch een stuk makkelijker. Het laatste saaie stuk van de lus dient zich aan en het moet gezegd, hier hebben ze het nooit over in de folder van de 4daagse. Het is afzien.

We passeren een weiland en hebben de oplossing voor dat stikstof gedoe, het valt namelijk op dat alle koeien op een kluitje staan. Als de boer ze wat beter over het weiland zou verdelen dan is de uitstoot natuurlijk ook beter gespreid (saaie stukken doen hele rare dingen met je hoofd)

Eindelijk zien we Milsbeekerhoek, de 40 kilometer lopers en de militairen sluiten zich bij ons aan om gezamenlijk richting de Jansberg te lopen. Altijd een mooi gezicht hoe de hele meute tegen de berg op klimt, de militairen stoempen in een razend tempo en we sluiten daar graag bij aan. (Zie filmpje met zingende militairen)

Snel via Breedeweg naar Groesbeek waar we een colaatje halen. De regen valt ondertussen met bakken uit de lucht dus we lopen in poncho’s en weggescholen onder onze hoeden. Het publiek laat zich niet weerhouden en bouwen hun feestje onder paraplu’s, partytenten en opgespannen zeilen. Respect voor het doorzettingsvermogen van deze mensen!

De regen maakt dat de schoenen nat worden dus al soppend beginnen we aan de beklimming van de Zevenheuvelenregenweg. Gidie staat in de regen klaar voor de jaarlijkse fotosessie dus we willen hem niet langer laten wachten, we zijn door alle blarenpech al rijkelijk laat. We melden ons bij Gidie die ons in 1e instantie niet eens ziet wat natuurlijk komt doordat de BlikOp shirts niet zichtbaar zijn en hij nog geen regenponcho’s heeft laten bedrukken.

Gelukkig is zijn maat Koos mee die ons wel ziet en na een kort gesprekje en een colaatje gaan we snel weer op weg. Nog 8 km en we zijn het spekzat, nat en koud, zere voeten… het is een enorm contrast met gisteren waar het tropisch warm was. Het is goed dat we de 1e dag niet hebben gelopen want dan had ik mijn hart vastgehouden over de goede afloop van vandaag.

Sjoerd en ik pakken om beurten de kop en we ploeteren ons richting Berg en Dal (Hoogste punt van de 4 daagse) en vervolgens naar Nijmegen. De wijken waar we doorheen lopen bouwen weer een geweldig feest maar wij hebben de focus op de finish, we hebben het erg zwaar gehad vandaag en willen niets liever dan de schoenen uit en de schade opnemen.

De Wedren komt in zicht en we melden ons na 51 km (ongeveer 65000 stappen) opgelucht af, nog even een snel drankje halen want Kirsten Sittrop v/d Ploeg heeft ons een consumptie beloofd en we willen haar natuurlijk niet teleurstellen. Ik bestel het drankje met mijn laatste beetje energie en we taaien snel af richting camping. De douche, de massage en ons bed wachten……benieuwd hoe we morgen opstaan!

Dagboek (3) Piet Beelen: De dag (2) van Wijchen, 48.5km, 8 uur en 12 minuten, 60980 stappen.

Dagboek (2) Piet Beelen: De dag (1) van Elst....

Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.