Datum: 13-08-2022 - 02:28
Nieuwe aanbiedingen met (weekend)voordeel op actiepagina, klik hier.
20
jul
'22
Dagboek Piet Beelen bij de 104e Nijmeegse Vierdaagse 2022. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek Piet Beelen: De dag (2) van Wijchen, 48.5km, 8 uur en 12 minuten, 60980 stappen. (foto's)

De Noordwijkerhoutse deelnemer Piet Beelen is, na helaas een verplichte pauze van twee jaar, gelukkig toch weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden. Zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand gezellig meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de belevenissen tijdens zijn 7e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht....

Piet loopt dit jaar in het gezelschap van zijn zoon Sjoerd en vriend Jaap en zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts de dagelijkse tocht van 50 km lopen. BON wenst Piet, Sjoerd en Jaap en alle andere meer dan 42.000 deelnemers veel wandelplezier toe en u veel leesplezier!

Dagboek (3) Piet Beelen: De dag (2) van Wijchen, 48.5km, 8 uur en 12 minuten, 60980 stappen.

Het is ruim over drie als Sjoerd de camperdeur opentrekt. Mijn wekker is niet afgelopen dus ik heb heerlijk een kwartier meer slaap als afsluiting van een drukkend warme nacht. De routine van brood, tas en fiets is er na de verplichte rustjaren nog niet uit waardoor we keurig op tijd op de Wedren staan. 04.00 uur mogen we starten maar voordat we door de start zijn en ons polsbandje is gescand.

De studenten staan weer klaar om ons uit te zwaaien dus door een ereboog van lallende studenten banen we ons een weg richting Radboud. Corona lijkt hier voorgoed voorbij, eerst staan we met ruim 8500 wandelaars op elkaar gepakt op de Wedren en vervolgens loopt deze hele meute langs de uitgelaten studenten die allemaal een High Five willen hebben, er kan veel veranderen in korte tijd!

Het is nog steeds erg warm, bij de start op de Wedren meten we 24 graden en het eerste deel van de route loopt door de stad. Eenmaal uit de stad stampen we richting Alverna en komt er iets verkoeling. Alverna is vroeg wakker, de plaatselijke blaaskapel speelt op een grote steigerbrug, de waterslangen zijn uitgerold en de wandelaars maken daar dankbaar gebruik van.

Goed drinken is van groot belang dus met enige regelmaat vullen we onze waterflessen met heerlijk koel water. De regel is 1 fles water en 1 fles met een toevoeging in de vorm van Isostar tabletten voor suikers en ORS voor zout. Op 48,5 kilometer gaan er zomaar 10 flessen doorheen (7,5 liter) en een sanitaire stop is meestal niet nodig in deze warmte dus kan je wel nagaan hoeveel zout wordt afgevoerd met het (luie) zweet.

Alverna ligt alweer achter ons en de eerste doorkomst in Wijchen ronden we ook soepel af. Een jongen komt naast ons lopen en vraagt bezorgd of hij soms een controle post gemist heeft. Sjoerd en ik antwoorden bijna gelijktijdig dat hij er 2 gemist heeft waarop de paniek in zijn ogen schiet. Snel herstellen we ons antwoord en stellen hem gerust, er is nog geen controle geweest.

De knipkaart bevat 6 vakjes waarvan er meestal maar 2 nodig zijn. Hij was in de veronderstelling dat hij 6 keer gecontroleerd ging worden, slechte grap maar wel leuk! De benen zijn goed dus tempo maken om, voordat de zon gaat branden, de dijk naar Niftrik te slechten. Eerst treffen we nog Balgoij op de route, een klein gehucht waar we bij de kerk een rustplaats aandoen om ons te laven aan soep en koffie, het is 7:30 uur en we hebben een kleine 20 km op de teller staan.

De plaatselijke blaaskapel heeft door corona niet het gewenste repetitie peil gehaald en dat is goed te horen, als de dirigent dan ook nog mee gaat zingen besluiten we weer op te stappen. Sjoerd gaat op kop en heeft in zijn hoofd het plan gevat om de dijk zo snel mogelijk achter ons te laten. Niftrik komt daardoor razendsnel in beeld, in andere jaren mochten we daar nog wel eens een uitsmijtertje eten maar we besluiten om er geen pauze van te maken en door te stoempen naar Wijchen voor de 2e doorkomst.

Op de Dijk en de polderweg naar Wijchen worden we aangesproken door Danny vd Ploeg, hij blijkt een geëmigreerde Voorhouter te zijn die tegenwoordig Rijnsburg als residentie heeft. Danny loopt alleen en verteld dat zijn dochter de 40 loopt en zijn vrouw zijn jongste zoon begeleid op de 30 km. Het vierdaagse virus blijkt dus niet alleen besmettelijk maar is waarschijnlijk ook erfelijk.

In Wijchen komen de collega’s van de 40 en later de collega’s van de 30 ons vergezellen, het wordt druk op het parcours al is het goed te merken dat er 8000 minder wandelaars meelopen. Onze gemiddelde snelheid tot de eetpauze in Wijchen is ruim boven de 6 km per uur! Wijchen staat afgeladen vol, de muziek komt ons tegemoet, de straten staan vol met kinderen die allerhande lekkernijen aanbieden waaronder zelfs waterijsjes, die gaan er wel in!

Jaap is nog niet in topvorm, hij heeft vorige week nog plat gelegen met corona dus als we na de soep weer opstarten raken we hem snel kwijt, het tempo ligt te hoog. We besluiten dat dit goed voor zijn zelfstandigheid is en gunnen hem de uitdaging om de laatste 18 kilometer alleen te lopen. Van tevoren is afgesproken dat ieder zijn eigen Vierdaagse loopt dus ook eigen tempo.

Sjoerd en ik lopen richting Beuningen. De boeren hebben hun weilanden vol gezet met trekkers met bekende protest teksten en de vlaggen hangen allemaal op zijn kop. Er worden eieren uitgedeeld en zelfs bakjes yoghurt, prima actie om eventuele steun te winnen van de wandelaar. Net voor Beuningen valt ons oog op een spandoek waarop staat “Koud Bier…., nu ik je aandacht heb Arjan, veel succes” en even verderop ietwat grof “Hier is je spandoek lul, en nu lopen!” we konden er smakelijk om lachen.

Onze shirts worden veel besproken, om ons heen horen we menigmaal Noordwijkerhout benoemen, vaak weet men waar het ligt vanwege een vakantie aan de Kraaierslaan of linkt men meteen door naar VVSB. Onze plaatselijke voetbalclub heeft destijds veel indruk gemaakt tijdens het KNVB-bekeravontuur!

Beuningen viert het feestje uitbundig en wij genieten mee, nou ja, ik in ieder geval. Sjoerd begint vermoeid te raken en krijgt last van het PHPD verschijnsel (Pijntje Hier, Pijntje Daar) waardoor het tempo iets begint te dalen en een extra pauze nodig is. We lopen Weurt binnen en stoppen even bij een grasveld om het zuur uit de benen te krijgen en de flessen nog een keer te vullen.

Hierna weer snel in de benen en richting de sluis en dan naar Nijmegen. Opvallend veel mensen aan de kant onder behandeling van ambulance of EHBO, de hitte eist zijn tol. Keurig afgeschermd door collega militairen doen de hulpverleners hun werk, niet fijn om te zien maar goed om te weten dat de organisatie ook dit deel keurig geregeld heeft met voldoende capaciteit.

We lopen dus snel door Nijmegen in. Waar is het feestje, in Nijmegen is het feestje. De straten staan vol met feestende mensen, de muziek schalt door de boxen, ijsjes worden uitgedeeld, het is Vierdaagse en iedereen heeft hier duidelijk wat goed te maken na 2 afgelaste edities. Alleen de Waalkade rest ons nog met de klim richting het centrum en vervolgens richting Wedren.

De stad is roze gekleurd volgens de traditie van roze woensdag. Drag Queens begroeten de wandelaars al op de Waalkade voordat we aan de klim beginnen. Sjoerd is er klaar mee en probeert zich dapper door de laatste kilometers heen te worstelen. Snel over het Faberplein waar de feestvreugde tot grote hoogte wordt opgevoerd (vandaar dat klimmen natuurlijk) en dan naar de Wedren om af te melden en onze nieuwe controle kaart te halen.

Een lekker koud drankje op de Wedren om even af te koelen en dan richting fiets en boodschappen doen. Vanavond maar lekker macaroni maken, voedzaam en niet te zwaar. Maar eerst even afkoelen in het zwembadje en onder de douche.

Om half 5 staat de massage op de planning, even de spieren verwennen zodat we morgen weer fris aan de start kunnen verschijnen. De dag van Groesbeek en de Zeven Heuvelen en natuurlijk het bezoek van de sponsor, we hebben er nu alweer zin in (alleen nog even voorzichtig herstellen).

Voor de statistieken:
48.5km
8 uur en 12minuten
60980 stappen gezet

Dagboek (2) Piet Beelen: De dag (1) van Elst....

Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.