Datum: 13-08-2022 - 03:14
Nieuwe aanbiedingen met (weekend)voordeel op actiepagina, klik hier.
19
jul
'22
Dagboek Piet Beelen bij de 104e Nijmeegse Vierdaagse 2022. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek (2) Piet Beelen: Dag 1, de dag van Elst...... (foto's)

De Noordwijkerhoutse deelnemer Piet Beelen is, na helaas een verplichte pauze van twee jaar, gelukkig toch weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden. Zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand gezellig meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de belevenissen tijdens zijn 7e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht....

Piet loopt dit jaar in het gezelschap van zijn zoon Sjoerd en vriend Jaap en zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts de dagelijkse tocht van 50 km lopen. BON wenst Piet, Sjoerd en Jaap en alle andere meer dan 42.000 deelnemers veel wandelplezier toe en u veel leesplezier!

Dagboek (2) Piet Beelen: Dag 1, de dag van Elst....

Het is 8 uur en de zon brand al genadeloos op het campertje. Normaal gesproken waren we nu al 4 uur onderweg en hadden we Elst allang achter ons gelaten en was het bord Arnhem in zicht geweest. De 1e wandeldag is afgelast door de organisatie vanwege de verwachte hitte. Het besluit was al verstandig maar wordt door de hoge temperatuur, die zelfs nu al voelbaar is, bevestigd.

Een klein voordeel van de afgelasting was wel dat Sjoerd en ik gisterenavond toch nog maar even de stad zijn in geweest. (het moet tenslotte wel een uitdaging blijven). De hitte sloeg ons om de oren bij het binnenlopen van de bomvolle binnenstad. We komen op het Koningsplein waar het een ongekend feest is. De band is prima, het publiek uitzinnig en de sfeer optimaal.

Jong en oud, feestganger of wandelaar, burgers en militairen, alle disciplines zijn aanwezig en zingen uit volle borst mee. Contacten zijn snel gelegd, je bent als wandelaar herkenbaar aan een polsbandje waarvan de kleur aangeeft welke afstand er gelopen dient te worden. Met handen en voeten voeren we een gesprekje met een Franse militair (met dank aan dhr. Broeders van de Leeuwenhorst Mavo).

Een drietal dames zijn nieuwsgierig “van waar wij komen” en beloven naar ons te zwaaien als we passeren op woensdag in Weurt, donderdag in Groesbeek en vrijdag op de Via Gladiola. We zeggen naar ze uit te kijken maar kunnen niets beloven. Ondertussen speelt de band de stenen uit het Koningsplein, de temperatuur loopt zo mogelijk nog verder op, het is genieten met hoofdletters.

Om half één sluit de band af met het Wilhelmus, heel de binnenstad zingt uit volle borst mee. Als onze Koning hier was geweest dan zou hij zich over steun aan de monarchie geen seconde druk hoeven maken. Als ik Amalia was zou ik toch overwegen in Nijmegen te gaan studeren! Sjoerd en ik fietsen tevreden terug richting Weurt, een mooie troostprijs voor het uitvallen van de 1e dag.

De verplichte rustdag brengen we grotendeels door aan de recreatieplas Berendonck, lekker sissen in het koele water. Einde van de middag staan we op de planning voor de massage op de camping, nog even de spieren los kneden voordat we aan de 2e dag van de 4daagse kunnen gaan beginnen.

Het definitieve aantal deelnemers die aan de start gaan verschijnen is 38.455, er zijn 3.720 mensen niet op komen dagen. Dat betekend iets meer ruimte op het parcours. Het beloofd weer een broeiend warme dag te gaan worden waarbij het bij de start al 24 graden zal zijn.

We hebben de tassen gepakt, de flessen staan gevuld in de koelkast en de schoenen staan klaar, We gaan starten met de 1e Nijmeegse 3 daagse, benieuwd wat er allemaal op ons pad gaat komen!

Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.