Datum: 09-08-2022 - 12:55
18
jul
'22
Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse. (foto's)

De Noordwijkerhoutse deelnemer Piet Beelen is, na helaas een verplichte pauze van twee jaar, gelukkig toch weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden. Zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand gezellig meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de belevenissen tijdens zijn 7e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht....

Piet loopt dit jaar in het gezelschap van zijn zoon Sjoerd en vriend Jaap en zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts de dagelijkse tocht van 50 km lopen. BON wenst Piet, Sjoerd en Jaap en alle andere meer dan 42.000 deelnemers veel wandelplezier toe en u veel leesplezier!


Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereidingen op de 104e Nijmeegse Vierdaagse.
Na 2 jaar stilte vanwege het Covid19 virus kwam in 31 januari het lang verwachte bericht, de 4daagse kan doorgaan. De speciale whatsappgroep die het BlikOpNoordwijkerhout team op de smartphone heeft staan ontplofte bijna, en al snel waren de inschrijvingen gedaan en konden we voorzichtig vooruit gaan kijken.

Natuurlijk hebben wij tijdens corona niet stil gezeten en zijn de nodige wandelkilometers gemaakt (er was weinig ander vertier) maar de Nijmeegse Vierdaagse hebben we echt gemist, het blijft tenslotte de kers op de wandeltaart. De sponsoring was weer snel geregeld met Gidie zodat we keurig in onze BlikOp shirts aan de start kunnen verschijnen.

Als training zijn weer vele tochten gelopen. In navolging van Max hebben we in maart zelfs een rondje over het circuit gedaan, de tijd was iets trager maar dat lag waarschijnlijk aan het feit dat wij tegen de klok in liepen i.p.v. met de klok mee zoals de F1 gewoon is.

Verder uiteraard nog de nodige tochten zoals de wandelversie van de Marathon van Leiden, de 40 MM van Venhuizen, Rondje Ka om de Braassemermeer, een tweedaags rondje Texel en een loopje van Station Alkmaar naar Noordwijkerhout. Kilometers genoeg in de benen dus, tenminste wat mijzelf betreft.

Dit jaar lopen we met drie man, Sjoerd gaat voor zijn 5e 4daagse, Jaap wil graag nr 3 op zijn medaille spelden en ik ga voor de 7e keer de wegen rond Nijmegen trotseren. Voor de oplettende lezer valt op dat Jenny en Ronald ontbreken.

Jenny heeft sinds de laatst gelopen editie een prachtige dochter en een net zo mooie zoon op de wereld gezet, het herstel van deze prestatie duurt iets langer waardoor zij dit jaar de 4daagse gedwongen via BON moet gaan volgen.

Ronald is sinds kort een collega van Peter Gillis en verhuurt een zomerhuisje in zijn woonplaats Noordwijk. Daar is hij erg druk mee dus helaas geen tijd om aan te sluiten bij team BON. 

Sinds afgelopen vrijdag staan wij op de bekende en allerleukste 4daagse camping in Weurt, het is weer als vanouds, bijna al onze campingvrienden zijn weer aanwezig dus gezelligheid zullen we deze editie niet missen.

Volgens de regelementen moet Sjoerd vanwege zijn jeugdige leeftijd dit jaar weer 50 kilometer per dag lopen, dus lopen Jaap en ik met hem mee op de koningsafstand al zouden wij vanwege onze leeftijd volgens het regelement aan 40 kilometer per dag genoeg hebben.

Bij het aanmelden op zondag ontvingen wij ons rode polsbandje met QR code en meteen het bericht dat de 1e wandeldag is afgelast vanwege de verwachte hitte van 38 tot 40 graden. De organisatie acht het niet verantwoord om de wandelaars en de vele vrijwilligers aan deze hitte bloot te stellen.

De hulpdiensten en de ziekenhuizen kunnen niet garanderen dat zij genoeg capaciteit hebben dus een verstandig en vooral moedig besluit van de organisatie!

Uiteraard balen wij in 1e instantie, de 1e dag (de dag van Elst) is de langste etappe die vanaf startpunt de Wedren via de oude stad over de iconische Waalbrug loopt, een prachtig plaatje in de vroeg opkomende ochtendzon en in de middag een baken waar je je op kan richten. Helaas, het is niet anders, we lopen dit jaar vooralsnog een 3 daagse mits de hitte niet nog meer roet in het eten gaat gooien. 

Het geeft ons wel de kans om wat meer van de vierdaagse feesten mee te maken, Nijmegen staat vol met podia en horeca, de sfeer is optimaal gemoedelijk en gezellig. Vele artiesten reizen af naar het stadje aan de Waal om hun kunsten ten gehore te brengen.

Zondagavond vielen we al met ons neus in de boter. Onderweg naar het vuurwerk troffen wij niemand minder dan Rene Le Blanc op het podium bij het stadhuis en zagen we later Bart Weijers (bekend van o.a. The Voice kids en de Keietoeters) schitteren op het Faberplein met de band NightFlight.

We maken ons op voor een snikhete dag morgen, de wandelschoenen blijven nog even in het vet staan dus het plan is om verkoeling te gaan zoeken bij een recreatieplas of bij de Waal. We gaan er vanuit dat we woensdag starten met de dag van Wijchen, we hebben er 3 jaar op moeten wachten dus die ene dag kan er ook nog wel bij.

De benen zijn goed, de mindset is prima, team BON is er klaar voor. Natuurlijk herkenbaar aan de blauwe shirts met oranje opdruk, Noordwijkerhouters en Zilkers, spreek ons gerust aan onderweg, we geven jullie ervaringen graag door aan BON!

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.