Datum: 16-08-2022 - 22:02
05
jul
'22
Brandweervrouw Frances de Koning neemt na 21 jaar afscheid met 'verrassende' brandweeroefening. (foto's)
Geschreven door Redactie BON

Brandweervrouw Frances de Koning neemt na 21 jaar afscheid met 'verrassende' brandweeroefening. (foto's)

Iedere week op maandagavond komt de vrijwillige brandweer van Noordwijkerhout bijeen om, met o.a. brandweeroefeningen, zich zo goed mogelijk voor te bereiden op allerlei scenario's die zich kunnen aandienen na een alarmmelding. Maandagavond 4 juli werd er opnieuw een brandweeroefening gehouden, maar deze verliep voor brandweervrouw Frances de Koning...

toch iets anders dan dat ze gedacht van te voren. Frances had onlangs bij de brandweerleiding aangegeven dat ze, na 21 jaar trouwe dienst bij de vrijwillige brandweer van Noordwijkerhout, er mee zou gaan stoppen.

Haar brandweercollega's zorgden er daarom afgelopen maandagavond voor, dat Frances een bijzondere en verrassende laatste brandweeroefening mocht gaan uitvoeren. Iedereen wist wat er ging gebeuren behalve Frances natuurlijk.

Om 19.45 uur kwam er een brandmelding (oefening) binnen en daarop rukte de eenheid van Noordwijkerhout uit. De melding betrof een woningbrand op de Ambachtsweg, maar ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om een brand in het bloembollenbedrijfspand van Weijers Blooming Dahlias.

Bij het pand stonden wel erg veel (brandweer)mensen en de redactie van BON en kreeg Frances in de gaten dat het om haar ging deze avond. Ze kreeg de opdracht om met collega's het brandende pand binnen te gaan en daarbij moest Frances een aantal mogelijk aanwezige personen in veiligheid gaan brengen.

Er bleek in de personeelskantine op de eerste verdieping een feestje aan de gang te zijn en de twee aanwezige dames werden snel door Frances naar buiten begeleid. Buiten bleek dat ze haar eigen twee dochters Dyan en Sacha had gered..... Maar volgens Dyan was er nog iemand in het pand aanwezig en moest Frances opnieuw naar binnen..

Het vuur was intussen overgeslagen naar het bedrijfspand van buurman De Koning Flowers, het bedrijf van haar man Ed de Koning en zijn broer Peter. En ja hoor de derde persoon die Frances uiteindelijk mocht redden was haar eigen man Ed, een geslaagde laatste brandweeroefening voor Frances met een bijzonder leuk verrassingseffect.

Afscheid vrijwillige brandweer, Frances de Koning (maandag, 4 juli 2022)
Frances is lid geworden op 1 september 2001 samen met Bart Smit, van de 6 kandidaten zijn toen alleen Frances en Bart aangenomen. Ze heeft veel betekend en gedaan voor het vrijwillige brandweerkorps van Noordwijkerhout. De volgende diploma’s zijn door haar behaald:

* Brandwacht 2002
* Brandwacht 1e klas 2003
* Hoofbrandwacht 2004
* Chauffeur/pompbediende 2008 (de eerste vrouwelijke chauffeur/pompbediende bij brandweer Noordwijkerhout)
* Brandweer First Responder 2015

Naast het uitrukken en oefenen heeft ze ook veel tijd gestoken in de jeugdbrandweer en ook is ze jarenlang bestuurslid geweest van PV De Doofpot (secretaris). Op de jaarlijkse korpsavond in januari 2023 zal er ook nog officieel afscheid genomen gaan worden van Frances.