Datum: 16-08-2022 - 20:19
02
jul
'22
Trieste opbrengst van 12.490 peuken bij actie PeukMeuk in de gemeente Noordwijk
Geschreven door Z-ambassadeurs

Trieste opbrengst van 12.490 peuken bij actie PeukMeuk.

Vandaag was de landelijke actie PeukMeuk, ook in Noordwijk en Noordwijkerhout was hier aandacht voor. Elf vrijwilligers van de zwerfafval-ambassadeurs hebben op diverse locaties in de gemeente met hun happer sigarettenpeuken "geraapt". De totale opbrengst was 12.490 peuken die zijn per locatie letterlijk op de kaart gezet. Door deze enorme aantallen op de kaart te zetten wordt inzichtelijk hoe groot de vervuiling door peuken is. Dat is nodig omdat peuken...

niet alleen het meest gevonden zwerfafval is maar ook omdat de peuken bestaan uit plastic dat niet vergaat en ze gifstoffen zoals arsenicum en zink bevatten. Het plastic en de gifstoffen komen zo in het water en de natuur en dat is slecht voor mens, dier en planten. Verder blijkt uit eerder onderzoek dat van alle gerookte sigaretten ruim 60% op straat beland.

Dit jaar wordt er een groot landelijk onderzoek gedaan waarin het peukenprobleem helemaal in kaart gebracht wordt, deze actie was onderdeel van dat onderzoek. Vanaf 2023 ligt de bal bij fabrikanten van sigaretten: aan hen gaat gevraagd worden om met oplossingen te komen..

Tot die tijd kunt u als roker ook helpen door uw peuk niet in het plantsoen of in de put te gooien maar deze in de vuilnisbak of peukentegel te werpen. Op deze site leest u meer informatie: Homepage - Plastic Peuken Collectief.

Foto's PR.