Datum: 16-08-2022 - 21:46
30
jun
'22
Juffen José en Annelies van de Prinsenhof gaan genieten van een welverdiend pensioen.
Geschreven door Redactie BON

Juffen José en Annelies van de Prinsenhof gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Vrijdag 9 juli is de laatste officiële dag van dit schooljaar voor de zomervakantie en dan neemt het team en de kinderen van de Prinsenhofschool afscheid van twee zeer gewaardeerde collega's en lieve juffen die met pensioen gaan. Juf Annelies van Diemen (68) mocht eigenlijk twee jaar geleden al met pensioen, maar was daar toen nog niet aan toe. Juf José Nulkes (66+7mnd) is vorige week officieel met pensioen gegaan...

maar zij wilde die twee laatste weekjes van het schooljaar natuurlijk nog wel even meemaken. Beide geven aan nu toch wel toe te zijn aan hun pensionering.

Juf José heeft maar liefst 42 jaar in het onderwijs gewerkt, eigenlijk 45 jaar, maar ze is er even tussenuit geweest vanwege de geboorte van haar twee kinderen. Wel deed zij in die tijd nog invalwerk en heeft bij elkaar opgeteld uiteindelijk 44 jaar gewerkt.

José heeft de VWO en PA als opleiding gedaan en na haar diplomering werd ze, ondanks de 500 binnengekomen sollicitatiebrieven, gelijk aangenomen door schooldirecteur de heer Kuijpers en ging ze als 21-jarige aan de slag bij de toenmalige St. Jozefschool en nu dus Prinsenhof. Als kind had José op deze school zelf al onderwijs genoten en heeft daar vervolgens maar liefst 42(45) jaar met heel veel plezier voor de klas gestaan.

Annelies heeft een iets andere carrière gehad in het onderwijs. Op haar 46ste is ze gestart met de PABO opleiding en studeerde op haar 50ste af. Annelies kon toen met haar diploma voor de klas staan, iets wat ze altijd al graag had willen doen. Ze kon aan de slag op een school in Sassenheim en acht jaar geleden solliciteerde ze bij de Prinsenhof en werd ze aangenomen.

José heeft als juf bijna altijd voor groep 3 of 4 gestaan, de leeftijd van die kinderen paste haar het beste. Een lange tijd was dat fulltime, maar de laatste jaren stond ze als parttimer voor de klas. Ook Annelies werkte de laatste paar jaar parttime en heeft eigenlijk in alle groepen wel les gegeven.

Annelies moest wel even wennen, na de kleine school in Sassenheim waar ze werkte, aan de grote school de Prinsenhof met 500 kinderen. Maar ze heeft daar vervolgens 8 jaar (inval 2 en vast 6) met heel veel plezier voor de klas gestaan. Beide hebben in hun onderwijs-carrière ook zelf nog allerlei cursussen gevolgd om bij te blijven met de snelle veranderingen en digitalisering van het onderwijs.

José geeft aan dat Prinsenhof meer dan 40 jaar gewoon een soort thuis voor haar is geweest en het teamgevoel voor haar het belangrijkste is. Dat is niet alleen met de collega's, maar zeker ook met de kinderen en de ouders. Met zijn allen moet je als een team de schooltijd van de kinderen tot een goed einde brengen.

Ze ervaart het ook nog als een cadeautje dat ze het laatste jaar als parttimer nog de kans kreeg, om een aantal leuke dingen te doen waaronder het begeleiden van nieuwe collega's. Beide juffen roemen ook de sfeer in al die jaren op de Prinsenhof ondanks dat er toch geregeld nieuwe collega's aansluiten, met ook dank aan de ouders en kinderen.

Het grote verschil met vroeger vinden de juffen onder andere het contact met de ouders, vroeger was dat met twee ouderavonden in het jaar minimaal. Tegenwoordig is dat veel meer en is vooral het persoonlijke contact met de ouders heel goed. Communicatie met iedereen vinden José en Annelies uitermate belangrijk voor een fijne en goede schooltijd voor de kinderen.

De tijd is voor de kinderen ook heel erg veranderd, alles is veel vluchtiger, met meer prikkels en intensiever geworden, hierdoor is er minder rust voor ze dan vroeger. Maar ...... zeggen beide juffen, de kinderen zijn nog steeds heel erg leuk. Ze hebben dan ook de overtuiging dat ze het leukste beroep hebben mogen uitoefenen wat er is.

Natuurlijk vraagt de redactie van BON nog naar een leuke anekdote die ze meegemaakt hebben. Juf José wist er gelijk eentje: Ze had kleuters en in het kringgesprek was er gesproken over de kermis in Noordwijkerhout. Daarbij had ze aangegeven dat ze zo van paling hield en dat dit traditioneel gegeten werd met de kermis. 

Een jongetje uit de klas had dat gehoord en kwam de vrijdag na de kermis op school met schoongemaakte paling verpakt in aluminium folie speciaal voor juf José. Maar helaas de juf was vrij die dag, een ander jongetje in de klas zei vervolgens, ik woon bij juf José in de straat en ik breng het wel langs.

José ziet thuis op de deurmat een zilverkleurig pakje liggen en maakt het open. Ze heeft geen idee wat het is en hup het ging zo de prullenbak in. Komt José maandag op school vraagt het jongetje....en was de paling lekker juf?

Ondertussen had Annelies nog even de tijd om ook een anekdote naar boven te halen: Bij het kijken met groep 8 om naar het voorgezet onderwijs te gaan, kwam ze bij het Wellantcollege in Oegstgeest. Daar was een oud-leerling, die ze in de klas had toen ze stage liep op de Prinsenhof. Destijds bij het voorstellen van haar  aan de kinderen, deed Annelies dat met een egeltje als handpop.

Alle kinderen bekeken dat aandachtig, behalve de betreffende leerling, hij hapte letterlijk en figuurlijk meteen toe en beet in de neus van het egeltje. Op het Wellantcollege volgt hij nu een opleiding voor dierenverzorging, Annelies moest gelijk met een glimlach aan het voorval terugdenken toen ze hem daar bezig zag met dieren.....

Vrijdag 9 juli is de laatste schooldag en dus ook echt de laatste werkdag voor juffen José en Annelies. Natuurlijk krijgen ze straks veel meer vrije tijd straks, Annelies als José geven aan eerst even lekker lang niks te gaan doen en vakantie te gaan vieren. Daarna willen ze gewoon kijken wat er op hun pad komt. Niets staat er nog vast, behalve dat José en Annelies gaan genieten van hun pensionering.

De redactie van BON wenst José en Annelies heel veel plezier en een goede gezondheid toe voor de komende jaren en geniet van jullie welverdiende pensioen.

Foto BON.