Datum: 03-07-2022 - 07:10
17
jun
'22
Kinderen Egelantier nemen kijkje achter de schermen innovatieve bloembollenkwekerij. (foto's)
Geschreven door Sandra Balk

Kinderen Prinsenhof op excursie bij vaste plantenkwekerij. (foto's)

Afgelopen week brachten kinderen van de Prinsenhof uit Noordwijkerhout een bezoek aan vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel in Noordwijk. De kinderen uit groep 6 kregen uitleg over deze bijzondere planten en de werkzaamheden op de kwekerij. Ook gaan zij nu thuis zelf aan de slag om de mooiste plant te verzorgen. Bij het ontvangst in de schuur wordt meteen duidelijk wat het bedrijf kweekt. Op de kar staan diverse kleurrijke vaste planten als voorbeeld...

van de ooievaarsbek tot daglelie en het kattenkruid. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de 400 soorten die hier worden gekweekt. Na het ontvangst in de schuur vertelt Jan Willem, een van de eigenaren, het verhaal over het vermeerderen uit zaad, via stek of het scheuren van planten.

Daarna is het tijd om de nieuwe kraamkas te betreden. Een grote kas met zelfs verduisteringsgordijnen tegen de felle zon. ‘Hier verblijven de babyplanten in een extra warme omgeving, zodat ze wortels kunnen maken’.

Pizzaplant
Dan volgt de ronde langs de talloze bedden waar de potten met plantjes staan. ‘Wie weet hoe deze plant heet?’ De kinderen proeven de ui-smaak van de bieslook en trekken zure gezichten. Bij de tijm zegt hij; ‘Pak van deze plant een stukje blad en wrijf het tussen je vingers. De kinderen zeggen allemaal: pizza.

Jan Willem kan bij elke plant een verhaal vertellen: ‘We willen juist aan de kinderen het verhaal vertellen over de plant. Want kinderen houden van verhalen, zo gaat het ook veel meer leven, dan kijk je op een heel andere manier naar de plant’.

Groene sector
Na afloop mag iedereen een plant uitzoeken. De kinderen rennen tussen de bedden op zoek naar de mooiste plant. Nu kunnen ze thuis ook een eigen plant verzorgen. ‘En wie weet is hier het zaadje geplant voor nieuwe werknemers in de groene sector’, aldus de enthousiaste eigenaar.

Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk
Agrarisch Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat doet zij door kinderen van de basisscholen in de Bollenstreek te informeren over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, brengen scholen een bezoek aan de kwekers.

De agrarische sector biedt veel kansen en er zijn veel vacatures. En dat zijn zeker niet alleen banen met de ‘handen in het zand’. Juist in deze sector is er ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid.

Foto's PR.