Datum: 03-07-2022 - 07:03
16
jun
'22
VNO (Vrije Ondernemers Noordwijk) tekent protest aan tegen bouw 4 GOM-woningen aan Gooweg in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie BON

VON (Vrije Ondernemers Noordwijk) tekent protest aan tegen bouw 4 GOM-woningen aan Gooweg.

Het college van de gemeente Noordwijk heeft 31 mei 2022 de gemeenteraad geïnformeerd over hun besluit om het ontwerpbestemmingsplan 'Gooweg perceel D2059 in Noordwijkerhout' (voor de bouw van 4 GOM-woningen) verder in procedure te brengen (zie nieuwsitem op BON). Het bestuur van de VON (Vrije Ondernemers Noordwijk) heeft in een brief aan het college en de gemeenteraad, protest aangetekend...

tegen de bouw van deze zogenaamde Greenportwoningen...

12-06-2022: Geacht College van B&W en leden van de gemeenteraad,

Met verbazing hebben wij vernomen dat u heeft besloten om het ontwerpbestemmingsplan ‘Gooweg perceel D2059 in Noordwijkerhout’ verder in procedure te brengen. Wij tekenen hierbij protest aan tegen de bouw van vier Greenportwoningen op een van de meest prominente zichtlocaties aan de Gooweg in Noordwijkerhout.

De betreffende locatie is gelegen aan de toegangsweg naar Noordwijkerhout en is jaarlijks een van de high-lights voor toeristen. Zie de drukte van toeristen op bovenstaande foto’s (pr) van april dit jaar.

Met de bouw van deze Greenportwoningen zou een van de meest prachtige zichtlocaties van de bollenteelt voor altijd teniet worden gedaan. Op een stuk 1e klas bollengrond van 11.890 m2 wordt de bouw beoogd van vier woningen. Dat is ca. 3.000 m2 per woning. Dat is niet bepaald efficiënt gebruik van schaarse bollengrond te noemen.

Het bouwplan is op vele punten in strijd met de ISG. Hieronder treft u een aantal van onze argumenten aan.

1. Hoofdlijn van de ISG is behouden van het bollenareaal.
Hier gebeurt het tegenovergestelde. Hier wordt 1e klas bollengrond in het buitengebied opgeofferd aan woningbouw.
Het voldoet op dit punt dus niet aan de ISG.

2. Zichtlijnen en open landschap creëren is een ISG doelstelling.
Hier gebeurt het tegenovergestelde. Op deze locatie worden de open zichtlijnen door de bouw van vier Greenportwoningen teniet gedaan en het open landschap volgebouwd.
Het voldoet op dit punt dus niet aan de ISG.

3. Het kenmerkende landschappelijke karakter behouden van de Bollenstreek.
Door de bouw van vier Greenportwoningen op de huidige zichtlocatie wordt het karakter van de Bollenstreek onomkeerbaar geweld aangedaan.
Het voldoet op dit punt dus niet aan de ISG.

4. Vitaliteit van de agrarische sector is een ISG doelstelling.
De bouw van vier Greenportwoningen op deze locatie betekent afbreuk van de bollensector en haar uitstraling. Het werkt op geen enkele manier mee om de vitaliteit van de bollensector op peil te houden of te verhogen. Sterker, dit gaat ten koste van de vitaliteit van de sector.
Het voldoet op dit punt dus niet aan de ISG.

5. Versterken recreatie en toerisme is een ISG doelstelling
De bouw van vier Greenportwoningen op deze kenmerkende zichtlocatie betekent afbreuk
aan de doelstelling om toerisme te bevorderen en te promoten. Op deze manier blijft er geen Bollenstreek over en valt er straks niets meer te promoten.
Het voldoet op dit punt dus niet aan de ISG.

Uit bovenstaande opsomming blijkt dat op basis van de ISG aanpassing van het bestemmingsplan niet zou mogen plaatsvinden. Waar juist de opdracht aan Greenport Ontwikkeling Maatschappij (GOM) is om verrommeling in het buitengebied tegen te gaan of op te ruimen én het landschap ‘open’ te houden, bent u van plan om één van de mooiste zichtlocaties op te offeren aan woningbouw.

Wij verzoeken u dan ook met klem om dit plan in te trekken.

Met vriendelijke groet,
Bestuur VON
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.vonoordwijk.nl 

Foto Google Maps. Tekening gemeente Noordwijk.